nieuws

Algemeen Pensioenfonds door Eerste Kamer

Pensioen

Algemeen Pensioenfonds door Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 22 december na een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) de Wet algemeen pensioenfonds zonder stemming aanvaard. Ook de Novelle Wet algemeen pensioenfonds werd aanvaard. Dat betekent dat de wet per 1 januari 2016 in werking treedt.

De wet algemeen pensioenfonds introduceert het algemeen pensioenfonds (APF). Het doel hiervan is het verbeteren van de keuzemogelijkheden voor werkgevers en werknemers om een kwalitatief hoogstaande en veilige pensioenuitvoering tegen een scherpe prijs te realiseren. Die novelle schrapt het tijdens de behandeling van het onderhavige wetsvoorstel ingediende en door de Tweede Kamer aangenomen amendement Lodders en Vermeij (TK 34.117, nr. 17) dat de mogelijkheid creëert om bij fusie tussen verplichte bedrijfstakpensioenfondsen voortaan met afgescheiden vermogens te werken (ringfencing). Daarbij werd door de staatssecretaris wel vervolgwetgeving aangekondigd.

Debat
Klijnsma moest nog wel in debat met de senatoren. Onderwerpen die tijdens het debat aan de orde kwamen, waren onder meer ringfencing, gelijk speelveld, beleidsvrijheid binnen de btw-richtlijn en senator Kok (PVV) noemde het wetsvoorstel ondanks de positieve doelstelling “beperkt en gemankeerd”.

 

Reageer op dit artikel