nieuws

L&G pleit voor verruiming regels nieuw regime lijfrenteverzekeringen

Pensioen

L&G pleit voor verruiming regels nieuw regime lijfrenteverzekeringen

Legal & General pleit voor een verruiming van de regels voor nieuw regime van lijfrenteverzekeringen. Directeur Arno Dolders denkt daarbij aan de mogelijkheid om ook bij nieuw regime lijfrenteverzekeringen kortlopende lijfrentes te kunnen aankopen.

“De samenleving heeft er belang bij, dat consumenten zorgen voor een goede oudedagsvoorziening. Ik pleit er daarom voor, dat enkele fiscale faciliteiten die wel voor oud regime verzekeringen gelden ook gaan gelden voor nieuw regime verzekeringen”, stelt Dolders. “Legal & General denkt hierbij aan de mogelijkheid om ook bij nieuw regime lijfrenteverzekeringen kortlopende lijfrentes te kunnen aankopen. Dit is in deze tijd van zeer lage rentes voor veel consumenten een alternatief om bijvoorbeeld de extra tijd tot de ingangsdatum van de AOW-uitkering te overbruggen. Ook de mogelijkheid om jaarlijks opnieuw de hoogte van de lijfrente te bepalen past bij een samenleving waarin arbeid steeds flexibeler wordt. Voor 2020 wordt verwacht dat 14% van de beroepsbevolking bestaat uit zzp’ers. Daarbij hoort ook fiscale flexibiliteit.”

Advies
Daarnaast roept Legal & General consumenten op om bij een expirerende oud regime lijfrenteverzekering advies in te winnen. “Het overgrote deel van de consumenten realiseert zich nauwelijks wat hun keuzes zijn, indien zij van de verzekeraar een brief krijgen dat hun lijfrente kapitaal expireert. Uiteraard zal elke verzekeraar aangeven wat de alternatieven zijn, maar de praktijk wijst uit dat consumenten snel afhaken bij uitleg over financiële producten en fiscale regels. Oud regime, nieuw regime, lijfrenteverzekering of lijfrenterekening zijn nu eenmaal geen begrippen waarvoor de klant eens rustig gaat zitten om zich in te verdiepen. Het advies rondom expirerende lijfrentes wordt ten onrechte vaak achterwege gelaten, alsof het alleen maar gaat om de hoogste maandelijkse uitkering’, aldus Dolders.

Reageer op dit artikel