nieuws

Pensioen Perspectief biedt inzicht in vermogenspositie pensioenfondsen

Pensioen

Pensioen Perspectief biedt inzicht in vermogenspositie pensioenfondsen

Kennis over de vermogenspositie van je pensioenfonds is nodig als een deelnemer bijvoorbeeld waardeoverdracht overweegt. Met de pensioenmonitor ‘Pensioenfondsen in perspectief’ biedt adviesbureau Pensioen Perspectief dat inzicht.

Het adviesbureau  Pensioen Perspectief geeft werkgevers, ondernemingsraden en individuele deelnemers elk kwartaal inzicht in de vermogenspositie van hun eigen pensioenfonds in relatie tot vergelijkbare fondsen.

Sterke daling
“Het aantal ondernemingspensioenfondsen in Nederland daalt sterk. Veel werkgevers overwegen om te stoppen met het eigen pensioenfonds en over te stappen naar een andere pensioenuitvoerder (én vaak ook pensioenregeling). Deze ontwikkeling maakt kennis over de vermogenspositie van het eigen pensioenfonds voor werkgevers, ondernemingsraden en individuele deelnemers steeds belangrijker. Opmerkelijk is dat uit de pensioenfondsmonitor blijkt dat er geen relatie is tussen de omvang van het fonds en de vermogenspositie”, zegt Corry van Herpen, directeur van Pensioen Perspectief.

Gekort
“Hoe beter de vermogenspositie van een pensioenfonds, hoe kleiner de kans dat er pensioen gekort moet worden. En ook, hoe groter de kans dat het pensioen wordt verhoogd met een toeslag (indexatie). Overweegt een  deelnemer waardeoverdracht uit of naar een ander ondernemingspensioenfonds? Dan is de vermogenspositie één van de belangrijke afwegingen. Met onze pensioenmonitor maken wij dit per kwartaal inzichtelijk”, aldus Van Herpen. Het adviesbureau baseert de vermogenspositie van pensioenfondsen op kwartaalcijfers van DNB over de dekkingsgraden van pensioenfondsen.

Reageer op dit artikel