nieuws

Pensioen Netwerk Groep lanceert kennisplatform PensioenWiki

Pensioen

Pensioen Netwerk Groep lanceert kennisplatform PensioenWiki

De Pensioen Netwerk Groep (PNG) lanceert een kennisplatform voor de pensioenspecialist, dat in samenwerking met het VU Expertisecentrum Pensioenrecht dagelijks wordt onderhouden. De Pensioenwiki, zoals het platform heet, werd gisteren gepresenteerd bij het Pensioencafé in de Gummmbar in Amsterdam. Daar ging hoogleraar Erik Lutjens ook in op de discussie die is ontstaan rondom ‘ringfencing’.

PNG begon in 2008 als een discussiegroep op LinkedIn. Die groep bestaat inmiddels uit 5.000 leden en er worden geregeld inhoudelijke bijeenkomsten georganiseerd in de vorm van het Pensioencafé. Dat blijft allemaal bestaan, maar de Pensioenwiki wordt een nieuwe toevoeging “waarmee we een echt nieuwe fase ingaan”, zegt Erik Lutjens, hoogleraar Pensioenrecht aan de VU.

“Informatie voor pensioenspecialisten is op dit moment op veel verschillende plaatsen beschikbaar”, lichtte Lutjens het nieuwe initiatief gisteravond toe. “Op de Pensioenwiki is alles bij elkaar op één plek ontsloten: rechtspraak, verwijzingen naar brondocumenten, informatie over eerste, tweede, derde pijler en DGA. Alles staat op één plaats, dat is de kracht van de tool. En het is altijd actueel.” Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden, toegang tot de Pensioenwiki kost € 365 per jaar, of in de woorden van de initiatiefnemers: “Voor € 1 per dag ben je altijd actueel.”

Ringfencing
Naast de lancering van het platform was er ook een inhoudelijk deel. Lutjens ging in op het actuele onderwerp ringfencing, het scheiden van vermogens binnen een pensioenfonds. De vraag of fuserende bedrijfstakpensioenfondsen (BPF) hun vermogens gescheiden houden, remt momenteel de oprichting van algemene pensioenfondsen (APF). Staatssecretaris verwierp een amendement van de Tweede Kamer om het aanhouden van gescheiden vermogens mogelijk te maken om zo fusies tussen BPF’s te bemoedigen. Klijnsma doet dit op advies van de Raad van State omdat ringfencing tot oneerlijke concurrentie kan leiden.

Volgens Lutjens nemen de staatssecretaris en de Raad van State ‘echt een onjuist standpunt’ in. “De Raad van State wil het amendement uit de wet, omdat het risico van marktverstoring geeft, omdat een BPF kringen met goede en slechte risico’s kan maken. Maar de Raad van State miskent dat het verbod van ringfencing alleen wordt opgeheven voor fuserende fondsen. En dus niet voor bestaande andere regelingen binnen een BPF. Het organiseren van kringen van goede en slechte risico’s blijft dus nog steeds onmogelijk.”

Lutjens verwacht niet dat de staatssecretaris van gedachten gaat veranderen. “Het lijkt een gelopen koers dat het amendement uit de wet gaat verdwijnen, tenzij de Tweede Kamer gaat nadenken. maar het is een illusie dat het zo loopt.”

Reageer op dit artikel