nieuws

Fuserende pensioenfondsen mogen vermogens niet gescheiden houden

Pensioen

Fuserende pensioenfondsen mogen vermogens niet gescheiden houden

Als het aan staatssecretaris Klijnsma ligt mogen bedrijfstakpensioenfondsen die fuseren met een ander fonds, voorlopig niet de twee vermogens gescheiden houden na de fusie. Het FD meldt dat Klijnsma hiermee ingaat tegen PvdA en VVD.

De regeringspartijen willen het pensioenfondsen makkelijker maken om te fuseren. Grotere pensioenfondsen hebben veel hogere buffers dan kleinere. Als zij opgaan in een groter fonds, worden de deelnemers van het rijke fonds benadeeld, terwijl die van het grotere fonds profiteren. Gescheiden vermogens zouden dit probleem op kunnen lossen, maar op advies van de Raad van State wijst Klijnsma het af.

Algemeen Pensioenfonds
Het idee van zou volgens de Raad van State kunnen leiden tot oneerlijke concurrentie. Verzekeraars zijn met hun Algemene Pensioenfondsen (APF) ook in de markt om kleinere pensioenfondsen over te nemen. Zij moeten dan concurreren met bedrijfstakpensioenfondsen die profiteren van een beschermde marktpositie.

Reageer op dit artikel