nieuws

‘Dekkingsgraad vijf grote pensioenfondsen duikt onder 100%’

Pensioen

‘Dekkingsgraad vijf grote pensioenfondsen duikt onder 100%’

De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland hebben een dusdanig slecht derde kwartaal van het jaar gehad dat zij vandaag allemaal dekkingsgraden onder de 100% zullen gaan rapporteren. Dat komt door het slechte beursklimaat en de nieuwe regels voor de rekenrente, meldt het FD.

De slechte tijden zullen er waarschijnlijk toe leiden dat het verhogen van de pensioenuitkeringen met de inflatie steeds onwaarschijnlijker wordt, meldt het ABP. Aan de andere kant zijn kortingen op het pensioen voorlopig ook nog niet aan de orde, maar gezien de dalende lijn is het ook niet ondenkbaar. De dekkingsgraad van het ABP zit bijvoorbeeld momenteel op 95,8%. Daalt deze met nog ruim 6 procentpunt, zullen nieuwe dekkingen onvermijdelijk zijn. Het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) moet korten bij 90%: de dekkingsgraad is nu 95,3%.

Beleidsdekkingsgraad
De grote daling van het afgelopen kwartaal, fondsen verloren tot wel 8 procentpunt, laat zich ook voelen in de beleidsdekkingsgraad, zij het in mindere mate. De beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde dekking over de laatste twaalf maanden, is waar DNB naar kijkt. Deze graadmeter daalt minder hard, maar nog steeds met 2 à 3 procentpunt. Toch zitten vier van de vijf fondsen ook met dit gemiddelde nog onder de 100%. De positieve uitzondering is BPF Bouw, dat heeft de actuele dekkingsgraad zelfs nog ruim boven de 100%: 106,6%.  

Dat veel fondsen onder de 100% zitten heeft ook gevolgen voor de werknemers. Zij kunnen als ze van baan wisselen en bij hun nieuwe werkgever in een ander pensioenfonds komen niet hun pensioenrechten meenemen. Zij zitten dus voorlopig in twee fondsen.

Reageer op dit artikel