nieuws

Wiebes wil ‘groteske onderdekking’ bij pensioen in eigen beheer oplossen

Pensioen

Wiebes wil ‘groteske onderdekking’ bij pensioen in eigen beheer oplossen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil het liefst helemaal af van fiscale tegemoetkomingen voor ondernemers die in eigen beheer een oudedagsvoorziening opbouwen. Dat voorstel deed hij gisteren, zo meldt het Financieele Dagblad. Voor beëindiging van het huidige pensioen in eigen beheer stelt Wiebes een belastingkorting voor.

Veel dga’s zijn door het pensioen in eigen beheer in de knel geraakt, omdat als gevolg van de lage rente de reserveringen die zij hiervoor hebben getroffen ver achter zijn gebleven bij wat nodig is om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Volgens de regels zouden de 140.000 dga’s met een pensioen in eigen beheer gezamenlijk € 73 mrd op hun bedrijfsbalansen moeten hebben staan om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Dat is circa 7% van de totale nationale pensioenverplichting. Er is echter sprake van ‘groteske onderdekking’, aldus Wiebes.

Derde alternatief
De staatssecretaris stuurde dit voorjaar een brief naar de Tweede Kamer met twee alternatieven voor het pensioen in eigen beheer, inclusief overgangsregelingen voor de bestaande knelpunten. Maar donderdag voegde hij daar als derde alternatief het afschaffen van fiscale faciliteiten voor de oudedagsvoorziening in eigen beheer aan toe. Dit voorstel werd volgens het FD positief ontvangen door VVD, PvdA, CDA en 50Plus, de fracties die bij het overleg aanwezig waren.

Vrijstelling
Volgens Wiebes is het voordeel dat ondernemers die geld in hun bedrijf laten zitten zonder pensioenverplichting, hier vrijelijk over kunnen beschikken. Fiscaal aantrekkelijk sparen voor een pensioen buiten de eigen bv blijft sowieso mogelijk. Om de problemen met het pensioen in eigen beheer op te lossen, stelde Wiebes voor dga’s bij beëindiging niet te belasten over het verschil tussen de commerciële en de fiscale waarde van de pensioenverplichting. Over de fiscale waarde moeten zij inkomstenbelasting betalen, maar daarvan zou 20% kunnen worden vrijgesteld, aldus de staatssecretaris.

Wiebes heeft beloofd voor kerst met een concreter voorstel naar de Kamer te komen. De geleidelijke beëindiging van het pensioen in eigen beheer kan volgens hem dan per 1 januari 2017 van start gaan.

Reageer op dit artikel