nieuws

Van der Kolk: ‘Straks niets meer over van collectief pensioenstelsel’

Pensioen

Van der Kolk: ‘Straks niets meer over van collectief pensioenstelsel’

Oud-vakbondsleider Henk van der Kolk, tegenwoordig voorzitter van pensioenfonds Detailhandel, vindt dat de pensioenwereld te veel doorslaat naar individualisering. “Als de pensioenwereld niet oppast, is er straks niets meer over van het huidige collectieve stelsel”, aldus Van der Kolk in het Financieele Dagblad.

Volgens Van der Kolk hameren kabinet en verschillende politieke partijen er te veel op dat mensen keuzemogelijkheden moeten krijgen. “Als ze dat maar vaak genoeg roepen, gaan mensen dat vanzelf geloven. Maar het is belangrijk dat er een balans blijft tussen collectief en individueel. Het is namelijk helemaal niet in het belang van mensen om te veel zelf aan de knoppen te zitten. Dat leidt alleen maar tot lagere pensioenen.” Volgens Van der Kolk is deze beweging alleen maar te stoppen als de pensioenwereld met één stem gaat spreken. “Met verdeeldheid bereik je niets. Partijen moeten boven zichzelf uitstijgen en samen een vuist maken.”

Dwingen
In het zelfde interview stelt Van der Kolk dat zzp’ers moeten gaan sparen voor hun pensioen omdat anders straks een grote groep niets heeft. “Het kabinet kan hen dwingen door ze alleen fiscale voordelen te geven als ze pensioen sparen.”

Reageer op dit artikel