nieuws

Saai beleggen levert hoger rendement op

Pensioen

Saai beleggen levert hoger rendement op

Behoedzame pensioenfondsen waren de afgelopen jaren de beste beleggers onder de fondsen. Het afdekken van risico’s bleek belangrijker voor een goed rendement dan exotische producten of actieve beleggingsstrategieën. Hoe saaier belegd werd, hoe beter. Dit blijkt uit onderzoek van het FD.

De krant onderzocht de beleggingsresultaten van de honderd grootste pensioenfondsen tussen 2010 en 2014. Deze top 100 is goed voor 95% van het pensioenvermogen in Nederland.

Flinke verschillen
Gemiddeld werd een jaarlijks rendement van 11% behaald door de pensioenfondsen. Er waren echter flinke verschillen. De beste beleggers kwamen uit op een rendement van wel 16%, terwijl er ook fondsen bleven steken op een rendement van 6% à 7% per jaar. “Die verschillen in rendement doen er toe”, zegt Martijn Vos van Ortec Finance. “Een procentje minder rendement over je hele leven, is grofweg een kwart minder pensioen.”

Defensief
Fondsen met de hoogste rendementen, zoals bijvoorbeeld het pensioenfonds van Achmea, hanteren een defensief beleggingsbeleid. Dat betekent veel obligaties en een hoge mate van renteafdekking. Daarmee hebben ze zich goed beschermd tegen de negatieve gevolgen van een dalende rente. Fondsen die zich minder goed hadden ingedekt tegen een dalende rente behaalden duidelijk lagere rendementen. “De sterk dalende rente is echt bepalend geweest de afgelopen vijf jaar. De aandelenkoersen zijn weliswaar beweeglijk geweest, maar die bewegingen vallen in het niets vergeleken met de rente”, aldus Vos.

Reageer op dit artikel