nieuws

Kwart Nederlanders denkt niet genoeg geld te hebben na pensioen

Pensioen

Kwart Nederlanders denkt niet genoeg geld te hebben na pensioen

Een kwart van de Nederlanders denkt dat ze niet genoeg geld te besteden hebben als ze met pensioen zijn. Ongeveer 43% heeft er in meer of mindere mate vertrouwen in genoeg middelen hebben om ook na hun pensioen lekker te leven. Mannen hebben er meer vertrouwen in dan vrouwen. 

Onderzoeksbureau Gfk deed onderzoek onder 23.000 mensen in 19 landen, waaronder Nederland. Gevraagd werd naar hun mening over de stelling: “Ik heb er vertrouwen in dat ik genoeg geld heb te besteden na mijn pensioen”.

Volgens Gfk krijgen financiële instellingen met dit onderzoekn een goed inzicht in de omvang en kansen binnen de verschillende leeftijdsgroepen. “Neem bijvoorbeeld de jongeren. Als ruim 20% van hen aangeeft er niet voldoende vertrouwen in te hebben dat hun pensioen goed is geregeld, kunnen pensioenaanbieders zich voor deze doelgroep focussen op de voordelen om op jonge leeftijd al wel te sparen voor een goede pensioenregeling”, zegt Eric Landwaart, Industry Director Financial Services bij Gfk.

Vertrouwen
Het onderzoek maakt op een grootschalige manier een vergelijking tussen de verschillende landen zien.” Hierdoor zijn onverwachte verschillen te zien. Ondanks het geroemde Nederlandse pensioensysteem, is Nederland een middenmoter als het gaat om het percentage mensen (16%) dat vertrouwen heeft in voldoende middelen na pensionering”, aldus Landwaart. “Opvallend genoeg zijn de Verenigde Staten hierin met 22% koploper. Ondanks dat de meeste mensen door middel van beleggen moeten voorzien in hun eigen pensioen.”

Op orde
Volgens Landwaart is het vertrouwen in middelen voor later in Nederland redelijk op orde wanneer de vergelijking met het buitenland wordt gemaakt. “Gezien de ontwikkelingen naar een individueel systeem, is een verdere spreiding van mensen met vertrouwen en zonder vertrouwen te verwachten. Goede communicatie en het wijzen op benodigde individuele aanvullingen, zullen de komende jaren van essentieel belang zijn om het overall vertrouwen in het systeem overeind te houden.”

Reageer op dit artikel