nieuws

Zomerserie (16): zeven vragen aan Ineke Leemans van Generali

Pensioen

Zomerserie (16): zeven vragen aan Ineke Leemans van Generali

In de zomerluwte komt amweb met een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Luchtig, maar toch prikkelend. We leggen ze tien vragen voor, waarvan ze er zeven moeten beantwoorden. De zestiende in de serie is Ineke Leemans, Manager Pensioen Generali.

1. Wat doe jij in de zomer? Wordt er dan nog wel gewerkt?
Het werk gaat gewoon door. We merken juist een toename in offertes in vergelijking met vorige jaren. Ook met een vakantiebezetting komen we de afspraken na. Maar het is wel relaxter door het weer en we gaan vaker na het werk samen iets drinken.

2. Wat is je boodschap aan Merel van Vroonhoven?
Diversiteit is heel belangrijk. Dat gaat niet om gender alleen, maar vooral ook over achtergrond. Omring je met andere meningen. Ik vind het daarom heel goed dat Annemarie van Gaal met een ondernemersachtergrond en de sociaal betrokken Paul Rosenmöller zijn aangetrokken voor de Raad van Toezicht.

3. Als je het voor het zeggen had, wat zou je dan morgen meteen veranderen aan de verzekeringsbranche?
Ik zou meteen de verplichtstelling afschaffen zodat alle werkgevers en werknemers vrijheid en keuzemogelijkheden ten aanzien van hun pensioen krijgen. Ook zou ik kritisch laten kijken naar het schijnbare gemak waarmee de toezichtkosten worden verhoogd. Het is niet alleen het geld, maar het zijn ook de uren. Die kunnen we niet direct besteden aan de klant.

4. Welk boek ga je lezen?
Vakantie is voor mij een tijd van reflectie en vooruitkijken. Het is verzamelen van nieuwe gedachten. Wist je dat ‘lezen’ oorspronkelijk ‘verzamelen’ betekent? In mijn koffer gaat in ieder geval het nieuwe spannende boek van Karin Slaughter en het ontroerende Rosie Project van Graeme Simsion.

5. Van welke industrie of welk bedrijf zou de verzekeringsbranche wat kunnen leren?
De gamesindustrie bewonder ik door de snelheid van werken en hoe ze in staat zijn om je aandacht te grijpen. Wat zou het mooi zijn als iedereen ook zo enthousiast was over pensioen. Dat kan denk ik alleen als we stoppen met communiceren over de inhoud van de pensioenregeling en beginnen met praten over levensgeluk en doelen gedurende je hele leven. Dus ook nadat je gestopt bent met werken.

6. Welke innovatie gaat de branche (binnen jouw werkgebied) echt veranderen?
De verdere uitbouw van mijnpensioenoverzicht.nl. Ik vind het heel goed dat verzekeraars en pensioenfondsen gezamenlijk aan een duidelijk overzicht voor de deelnemers werken. Dat is beter dan dat we allemaal apart eigen overzichten en rekentools in de markt zetten.

7. Wie wil je op vakantie echt niet tegenkomen?
Donar, de god van de donder. Ik ga namelijk zeilen op de Waddenzee.

Eerdere zomergasten staan hier.

Reageer op dit artikel