nieuws

‘Sterke daling dekkingsgraad pensioenfondsen door gewijzigde rekenrente’

Pensioen

‘Sterke daling dekkingsgraad pensioenfondsen door gewijzigde rekenrente’

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is in de maand juli fors gedaald. Van de 108% die stond is vier procentpunt afgegaan in juli. De daling, die blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, wordt veroorzaakt door de gewijzigde rekenrente voor pensioenfondsen.

Aon zelf komt met die verklaring voor de forse daling. DNB verlaagde de zogenaamde Ultimate Forward Rate (UFR) per 15 juli van 4,2% naar 3,3%. Aon voorspelde destijds al dat dit een flinke daling van de dekkingsgraden tot het gevolg zou hebben. De voorspelling van een gemiddelde daling van 3,5% is aardig uitgekomen. Op de beleidsdekkingsgraad (gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden) is wel gelijk gebleven op 107%.

Brancheorganisaties waren een halve maand geleden bepaald niet te spreken over de beslissing van DNB om de UFR te verlagen. De Pensioenfederatie rekende voor dat de kostendekkende premie gemiddeld met vijf procentpunt zou stijgen, terwijl er bij vakbond FNV weinig begrip was voor extra ingrijpen terwijl de pensioenen zich al in woelig vaarwater bevonden.

Reageer op dit artikel