nieuws

AFM: ‘Verzekeraars moeten meer aandacht geven aan pensioenshoppen’

Pensioen

AFM: ‘Verzekeraars moeten meer aandacht geven aan pensioenshoppen’

Pensioenverzekeraars moeten meer aandacht geven aan de mogelijkheid om over te stappen naar een andere pensioenuitvoerder. Dat blijkt uit verkennend onderzoek naar de digitale communicatie van pensioenverzekeraars van de AFM.

Sinds de invoering van de nieuwe Wet pensioencommunicatie op 1 juli 2015, hebben pensioenuitvoerders volgens de AFM meer ruimte gekregen om hun deelnemers digitaal te informeren. De AFM beveelt pensioenuitvoerders daarom ook aan deze kans te grijpen. Digitale communicatie kan deelnemers meer overzicht, inzicht en handelingsperspectief bieden in hun pensioen.

MijnOmgeving
Alle verzekeraars in het onderzoek boden hun eigen deelnemers een portal aan, een zogenoemde ‘MijnOmgeving’. Dat is een afgeschermd deel van de website, beveiligd met bijvoorbeeld een wachtwoord. De toezichthouder is positief over deze portals omdat het de deelnemer kan helpen bij het beantwoorden van de vraag hoeveel pensioen zij kunnen verwachten. De AFM beveelt verzekeraars echter nog wel aan te linken naar mijnpensioenoverzicht.nl zodat deelnemers een volledig overzicht krijgen. Ook raadt de toezichthouder aan meer aandacht te geven aan gescheiden deelnemers omdat zij vaak nog niet voldoende overzicht hebben van hun pensioen.

Goede informatievoorzieningen
Over het algemeen is de AFM positief over de hoeveelheid aandacht die verzekeraars geven aan de onzekerheden van het pensioen. “Sommige verzekeraars maken daarnaast duidelijk wat deelnemers – zowel binnen als buiten de pensioenregeling – kunnen doen om hun pensioen zelf te beïnvloeden. Andere verzekeraars kunnen daarin nog verbeteren”, schrijft de AFM. Ook is de beoordeelde informatie van de verzekeraars over levensgebeurtenissen ‘duidelijk’ en ‘evenwichtig’.

Reageer op dit artikel