nieuws

Voorbereidingsomgeving moet pensioenadvies beter betaalbaar maken

Pensioen

Voorbereidingsomgeving moet pensioenadvies beter betaalbaar maken

Avéro Achmea en Eerstestap.nl hebben een online voorbereidingsomgeving voor werkgevers gemaakt. Zeven animatievideo’s bereiden de werkgever voor op het pensioenadviesgesprek. Dat scheelt tijd en leidt tot betere gesprekken, menen de makers.

Eerstestap.nl is vooral bekend van de omgeving die particulieren voorbereidt op hun adviesgesprek met een financieel adviseur (de teller staat op 50.000 klanten). Sinds deze week is er ook een voorbereidingsomgeving voor zakelijke klanten. Volgens Gideon Lamot, manager marketing pensioen bij Avéro Achmea, de eerste in zijn soort. “Je ziet links en rechts wel informatievideo’s opduiken maar ik heb nog geen geïntegreerde aanpak gezien, die ook gekoppeld is aan de zorgplicht.”

Uitlegvideo’s
De werkgever wordt straks door zijn pensioenadviseur via een persoonlijke mail uitgenodigd om zich online voor te bereiden. In de online omgeving kan de werkgever zeven uitlegvideo’s bekijken zoals ‘de BPF-toets’ en ‘Het Adviestraject’, informatie lezen en een inventarisatieformulier downloaden. De adviseur kan vervolgens zien welke video’s voor welk deel zijn bekeken.

Tijdwinst
Volgens de makers levert deze werkwijze tijdwinst op en leidt het tot een goedkoper adviesproces. Jan Verstegen van Eerstestap.nl zegt: “Uit onderzoek van IG&H blijkt dat klanten bereid zijn om zelf tot zes uur online te investeren in hun advies.” Gevraagd naar de tijdwinst die de nieuwe voorbereidingsomgeving pensioenadviseurs kan opleveren, zegt Lamot: “Ik schat zo’n twee a drie uur, maar dat hangt erg van de adviseur af.” Verstegen: “En het hangt van de klant af. Ik kom zelf uit de advieswereld; met de ene klant kan je ergens tien minuten over praten terwijl je voor een andere klant twee uur nodig hebt. Straks kan iemand in de rust van zijn eigen omgeving naar de video’s kijken, dat helpt enorm. Je moet natuurlijk wel checken of het begrepen is, maar de basis kun je overslaan.” Hoeveel korting deze zelfwerkzaamheid de klant zal opleveren, ligt volgens Lamot aan de adviseur. “Daar gaan wij niet over, dat is aan hen. Maar klanten zijn eerder bereid om zelf tijd te investeren als dat een financieel voordeel oplevert.”

Toon
Over de toon van de video’s is lang nagedacht, zegt Verstegen. “We hebben zes advieskantoren in dat traject betrokken en geprobeerd om ingewikkelde materie toegankelijk te maken maar wel zo dat de inhoud overeind blijft.” Lamot: “Een adviseur bepaalt uiteraard zelf voor welke werkgevers hij deze omgeving wil inzetten. De gemaakte video’s gaan over algemene onderwerpen en zijn wellicht vooral relevant voor kleinere werkgevers, hoewel je in alle gevallen bepaalde informatie zult moeten delen. Ik kan me ook voorstellen dat we in het geval van nieuwe wetgeving een video laten maken die adviseurs met al hun klanten kunnen delen. Je weet dankzij het volgsysteem dan zeker dat het bekeken is.”

Geen advies
De voorbereidingsomgeving is geen adviesomgeving, zegt Verstegen. “Het platform wordt sec gebruikt om gesprekken voor te bereiden. Maar als we zaken kunnen koppelen, dan zullen we dat zeker niet laten.” In de toekomst kan het bijvoorbeeld mogelijk worden om de gegevens die de werkgever in het inventarisatieformulier invult, meteen in te laden in de adviessoftware van het kantoor. Lamot: “Daarvoor heb je wel een online formulier nodig en niet een pdf zoals nu. We willen voor dat doel een soort online vragenlijstgenerator ontwikkelen.”

Verdienmodel
De online klantvoorbereiding is eigendom van Eerstestap.nl. Lamot benadrukt dat Avéro Achmea niet bij de gegevens kan. “Wij hebben geen belang of verdienmodel bij deze omgeving. Het is echt bedoeld als tool voor de onafhankelijke adviesmarkt. Alle pensioenadviseurs kunnen een licentie afnemen.”
Dat kost € 250 voor een kantoorlicentie, plus € 5 per klant. Verstegen: “Je neemt er steeds tien af, dus voor € 300 kun je van start.” Adviseurs krijgen daarnaast de mogelijkheid om de tool dertig dagen uit te proberen.

Reageer op dit artikel