nieuws

Verbond wil dat pensioenverzekeraars informeren over gevolgen lage rente

Pensioen

Verbond wil dat pensioenverzekeraars informeren over gevolgen lage rente

Het Verbond van Verzekeraars heeft pensioenverzekeraars geadviseerd om hun deelnemers meer informatie te geven over de mogelijke impact van de rente bij de aankoop van een pensioenuitkering. Dat gaat zowel om de kapitaalovereenkomst als een premieregeling.

“Het extreme monetaire beleid van de Europese Centrale Bank heeft immers laten zien dat de rente ook tot nooit eerder vertoonde niveaus kan dalen”, schrijft het Verbond. “Dat heeft een negatief effect voor deelnemers aan een beschikbare premieregeling of kapitaalovereenkomst die in zo’n periode van lage rente een pensioenuitkering moeten aankopen. Helaas is een alternatieve regeling, waarvoor het Verbond van Verzekeraars al sinds 2013 pleit, nog niet beschikbaar.”

Om klanten op de hoogte te houden van de gevolgen van de dalende rente is het jaarlijks pensioenoverzicht (UPO) al aangepast. Het Verbond heeft daarop aanvullend nu pensioenverzekeraars geadviseerd om deelnemers in de vijf jaar voordat het pensioen ingaat extra informatie te geven over de impact van de dalende rente. “Uitgangspunt is dat die informatie actief aan deelnemers wordt aangeboden en zoveel mogelijk aansluit bij de persoonlijke situatie van de klant. Omdat niemand met zekerheid kan zeggen hoe de rente zich in de toekomst zal ontwikkelen, kunnen alleen voorbeeldscenario’s worden gepresenteerd.”

Het Verbond blijft daarnaast hameren op een alternatief voor deelnemers met een beschikbare premieregeling of kapitaalovereenkomst. De brancheorganisatie willen dat zij ook na hun pensioendatum door kunnen blijven beleggen. Staatssecretaris Klijnsma heeft vorig jaar toegezegd dit alternatief wettelijk mogelijk te maken.

Reageer op dit artikel