nieuws

Sober leven na pensionering

Pensioen

Sober leven na pensionering

Veertig procent van de gepensioneerden leeft soberder nadat men met pensioen is. Sommige gepensioneerden moeten zelfs een bijbaantje nemen om het pensioen aan te vullen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.231 Nederlandse consumenten.

De gepensioneerden stellen dat het dus terecht is dat vier op de tien Nederlanders zich zorgen maakt over zijn pensioen. De helft van de gepensioneerden ontvangt nu minder dan ze verwacht hadden. Een op de drie ontvangt te weinig om de levensstandaard van voor het pensioen voort te zetten. Vier op de tien zijn soberder gaan leven. Daarnaast heeft 7% een bijbaantje om het pensioen aan te vullen. Als de gepensioneerden achteraf iets anders hadden mogen doen, dan hadden ze vooral meer gespaard.

Zorgen
Veertig procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over het pensioen. Opvallend is dat de zorgen niet specifiek voor 50-plussers gelden. Ook vier op de tien 18 tot 35-jarigen maakt zich zorgen over het pensioen. Ondanks de zorg over het pensioen blijkt dat 81% van de Nederlanders zich niet (30%) of nauwelijks (51%) verdiept in het pensioen. Met name 18 tot 35-jarigen verdiepen zich in mindere mate in het pensioen. Voor deze groep staat dit pas over ongeveer 10 jaar op de planning. Slechts 18% van de Nederlanders heeft zijn pensioenzaken goed uitgezocht. Ruim een op de vijf heeft echter na het regelen van het pensioen niet meer gecontroleerd of de pensioenregeling nog steeds de beste optie is.

Reageer op dit artikel