nieuws

‘Pensioen verzekeren is economisch niet zinvol’

Pensioen

‘Pensioen verzekeren is economisch niet zinvol’

Pensioenrechten onderbrengen bij een verzekerbaar is economisch niet zinvol, betoogt Jacco Heemskerk, directeur van pensioenfonds RBS Nederland, in PensioenPro. Pensioen is volgens hem een onverzekerbaar risico.

Volgens Heemskerk zitten er te veel risico’s verbonden aan het verzekeren van je pensioen en zorgt het woord verzekering voor een belofte die mogelijk niet nagekomen kan worden. “Als we de pensioenrechten onderbrengen bij een verzekeraar lopen deelnemers faillissementsrisico”, zegt Heemskerk. “Er is de suggestie van een spijkerharde garantie, maar op het moment dat je die inroept, namelijk bij hele slechte marktomstandigheden of een crash, kan de verzekeraar die mogelijk niet nakomen.”

Pensioen is een onverzekerbaar risico, vindt Heemskerk. “Verzekeraar en pensioenfonds zijn blootgesteld aan dezelfde risico’s in de markt. Aanhoudend lage rente, hogere kapitaaleisen en lagere marges maken vooral Nederlandse verzekeraars, met lange verplichtingen en korte beleggingen, kwetsbaar. Eigenlijk betaal je premie voor een onverzekerbaar risico. Het is economisch niet zinvol.”

Er ontstond deze week al ophef over het premiepensioen door een uitzending van EenVandaag over mensen die hun opgebouwde pensioen zien verdampen door de lage rente.

Reageer op dit artikel