nieuws

Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen fors gestegen

Pensioen

Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen fors gestegen

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand mei flink gestegen met drie procentpunt van 104% naar 107%. De stijging is volgens Aon Hewitt te danken aan de gestegen rentes op de financiële markten.

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is in mei gelijk gebleven op 108%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. De 108% is nog altijd twee procentpunt te laag om te kunnen indexeren. Daardoor blijft de kans aanwezig dat pensioenen volgend jaar niet verhoogd kunnen worden om te compenseren voor prijsstijgingen. Daarvoor moet de beleidsdekkingsgraad 110% zijn.

De stijging van de gemiddelde dekkingsgraad komt volgens Aon Hewitt door de stijging van de rente. Aon Hewitt schrijft: “Dat komt deels doordat Europese obligaties door de uitzonderlijk lage rentestand zeer hoog waren geprijsd. Dit heeft geleid tot verkopen van de obligatieportefeuille, waardoor de rente steeg. Daarnaast heeft de gestegen olieprijs een opwaartse druk op de inflatie, wat de rente doet stijgen. Tot slot zijn de economische vooruitzichten licht verbeterd, wat ook een stijgend effect heeft op de rente. Door de stijging van de rente daalde de waarde van de verplichtingen met 4,4%. Een lagere waarde van de verplichtingen verbetert de financiële positie van een pensioenfonds. De rentestijging zorgde echter ook voor een daling van de obligatiekoersen. Hierdoor daalde de waarde van de obligatieportefeuille met 4,7%.”

Reageer op dit artikel