nieuws

Druk op Klijnsma neemt toe over premiepensioen

Pensioen

Druk op Klijnsma neemt toe over premiepensioen

De druk op staatssecretaris Jetta Klijnsma neemt verder toe om snel de situatie rondom premiepensioenregelingen aan te passen. Begin mei liet Klijnsma weten dat de geplande aanpassingen van de regelingen zijn opgeschort tot juli 2016. Toch lijken veel mensen niet meer zo lang te kunnen wachten. Gisteravond was in een uitzending van EenVandaag aandacht voor mensen met een premiepensioen die hun opgebouwde kapitaal zien verdampen door de lage rente.

Mensen met een premiepensioen die nu hun kapitaal moeten opnemen krijgen door de lage rente soms wel de helft minder dan wat zij een aantal jaar geleden voor ogen hadden. Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen, is absoluut niet te spreken over deze situatie en dient vandaag een petitie in bij de Tweede Kamer. “Ik verwijt de verzekeraars dat zij hun klanten niet beter hebben verteld dat zij door de lage rente levenslang met een lage uitkering moeten doen. Ze hadden eerder aan de bel moeten trekken”, zegt Goedhart in EenVandaag. Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, is het niet eens met Goedhart. Volgens hem hebben verzekeraars wel degelijk op tijd gehandeld. “Zodra de rentestanden omlaag gingen hebben wij dit ook verwerkt in de pensioenoverzichten en zijn we gaan werken met meer realistische rentestanden”, aldus Weurding.

VVD-Kamerlid, Helma Lodders zegt in EenVandaag dat zij voor de zomer een motie wil indienen zodat mensen met een premiepensioen hun opgebouwde kapitaal op meerdere momenten kunnen aankopen waardoor zij minder groot risico lopen gedupeerd te worden door de lage rentestand. Klijnsma laat weten zo snel mogelijk de wettelijk regels aan te passen. Zo wil zij mensen op verantwoorde wijze niet langer verplichten hun pensioenkapitaal in één keer om te zetten in een pensioenuitkering zodat er ook na ingang van het pensioen eventueel nog door belegd kan worden.

Reageer op dit artikel