nieuws

ASR kocht De Eendragt voor symbolisch bedrag van € 1

Pensioen

ASR kocht De Eendragt voor symbolisch bedrag van € 1

ASR heeft de kleine pensioenverzekeraar De Eendragt voor een symbolisch bedrag kunnen overnemen. Het FD schrijft dat de verzekeraar voor slechts € 1 de branchegenoot heeft over kunnen nemen.

Uit het jaarverslag over 2014 blijkt dat De Eendragt er zo slecht voor stond dat het zonder een overname zou moeten korten in de pensioenaanspraken. De solvabiliteit van de verzekeraar daalde in 2014 tot 87% onder Solvency I. Ook volgens de regels van het nieuwe Solvency II lag de solvabiliteit veel te laag, namelijk rond de 80%. DNB wordt al nerveus als deze percentages onder de 175% liggen. Opvallend genoeg lag de solvabiliteit van de kleine verzekeraar in 2011 nog op 382%. Door een slecht afgedekt rente-risico zakte de solvabiliteit ontzettend snel.

De lage solvabiliteit zorgden er voor dat De Eendragt weinig keuze had, de verzekeraar moest wel een overnamepartner vinden. Dat werd uiteindelijk ASR. Dat mocht De Eendragt wel voor een prikkie overnemen, maar daar tegenover staat de belofte dat ASR de verzekeraar gaat herkapitaliseren. Door de lage solvabiliteit zou dat om serieuze bedragen kunnen gaan. ASR heeft volgens het FD beloofd om de solvabiliteit op te trekken naar 130%. Volgens een ruwe berekening zou dat € 30 mln moeten kosten.

 

Reageer op dit artikel