nieuws

Aon: pensioenuitkering van BPR blijft dalen

Pensioen

Aon: pensioenuitkering van BPR blijft dalen

De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling (BPR) is in het eerste kwartaal van 2015 verder gedaald met 8%, meldt Aon. De lagere marktrente doet de BPR-uitkering de das om.

Aon geeft een rekenvoorbeeld van een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen. Die kan nu een pensioen tegemoet zien van € 532 per maand, € 47 minder dan in het vorige kwartaal. Op de peildatum van 1 januari 2014 was de verwachte uitkering zelfs nog € 800. Dat blijkt uit de Pensioenvergelijker van Aon. De index staat per eind maart 2015 op 66, 34 punten lager dan op de peildatum van begin vorig jaar.

Aon wijst naar het opkoopprogramma van de ECB als oorzaak voor de dalende index. “De daling van de index is grotendeels het gevolg van een daling van de marktrente in het eerste kwartaal van 2015. Deze rentedaling werd mede veroorzaakt doordat de Europese Centrale Bank staatsobligaties opkocht. Bij een lagere marktrente is het duurder om een pensioen aan te kopen. De 30-jaarsrente stond eind maart 2015 op 0,8%.”

Het effect van de rentedaling op het aan te kopen pensioen is bij oudere werknemers het grootst. “Dat komt doordat jongere deelnemers minder in vastrentende waarden beleggen en meer in beleggingen met een hoger risico,” zegt Marsha van Beusekom, Investment Consultant bij Aon Hewitt. “De risicovollere beleggingen, zoals aandelen, hebben in het eerste kwartaal een zeer goed rendement behaald. Hierdoor is daling van de pensioenuitkering bij oudere deelnemers hoger dan jongere deelnemers.”

Reageer op dit artikel