nieuws

Aantal aanmeldingen voor zzp-pensioeninitiatieven blijft tegenvallen

Pensioen

Aantal aanmeldingen voor zzp-pensioeninitiatieven blijft tegenvallen

Ondanks de nieuwe pensioeninitiatieven voor zzp’ers die dit jaar gestart zijn, valt het aantal aanmeldingen nog tegen. Dat blijkt uit een rondgang van het FD langs drie nieuwe pensioenregelingen: ZZP Pensioen, BrightPensioen en een nieuw zzp-product van verzekeraar Brand New Day. Wanneer het aantal aanmeldingen niet zal stijgen, is er een kans dat het kabinet toch zal gaan nadenken over een verplicht pensioen voor zzp’ers.

Hoewel er veel interesse is van zzp’ers, blijft het aantal dat zich daadwerkelijk aanmeldt bij de pensioeninitiatieven erg laag. BrightPensioen laat weten nog maar 100 aanmeldingen binnen te hebben gekregen sinds eind 2014. Het nieuwe pensioeninitiatief heeft zijn doelstelling voor dit jaar dan inmiddels ook naar beneden bijgesteld van 3000 deelnemers naar 1000 deelnemers. Ook de aanmeldingen (650) bij ZZP Pensioen vallen tegen. ‘Hoewel het een aardige start is, blijft de instroom achter bij onze verwachtingen’, zegt de zegsman van APG-Loyalis, dat de regeling uitvoert, tegen het FD. Dit jaar streeft ZZP Pensioen een paar duizend deelnemers aan te trekken en hoopt uiteindelijk meer dan 50.000 deelnemers te krijgen.

Brand New Day is redelijk tevreden met het aantal aanmeldingen. De organisatie zegt per maand zo’n vijftig klanten te krijgen vanwege hun pensioenproduct met een lijfrente zonder beleggingskeuze. De verzekeraar had al een andere zzp-pensioenregeling sinds 2010, waar nu ongeveer 8000 zzp’ers gebruik van maken. “Daarnaast hebben we 52.000 reguliere lijfrentes. Daar zitten waarschijnlijk ook zzp’ers bij, maar dat houden we niet bij”, zegt Bas van Beusekom, directeur bij Brand New Day. Volgens de directeur is er wel veel aandacht voor het zzp-pensioen in de media en de politiek, maar houden weinig zzp’ers zich er echt mee bezig omdat velen van hen te weinig verdienen om een pensioen op te bouwen. In de praktijk blijkt dat tweederde van de zzp’ers geen pensioen opbouwt.

Reageer op dit artikel