nieuws

Door Solvency geplaagd De Eendragt vindt onderkomen bij ASR

Pensioen

Door Solvency geplaagd De Eendragt vindt onderkomen bij ASR

ASR heeft alle aandelen van De Eendragt Pensioen overgenomen, een kleine Nederlandse pensioenverzekeraar die al langer kampte met solvabiliteitsproblemen. ASR gaat de portefeuille en de activiteiten van De Eendragt volledig integreren in haar eigen organisatie.

De Eendragt werd in 2006 omgevormd van pensioenfonds naar levensverzekeringsmaatschappij. De club gaf toen aan om zonder winstoogmerk, collectieve pensioenverzekeringen te gaan verzorgen voor bedrijven in de verpakkings- en papierindustrie.

Vermogen versterken
Uit het jaarverslag over 2013 wordt duidelijk dat het bedrijf, met een belegd vermogen van zo’n € 1,5 miljard, al langer kampte met solvabiliteitsproblemen. Er staat: “De Eendragt anticipeert al sinds 2010 op de invoering van Solvency II en de risico’s van een teruggang in het kapitaal. In de afgelopen jaren heeft intensief onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheden om het weerstandsvermogen te versterken.” Maar die versterking liep moeizaam, aangezien alle aandelen van De Eendragt in handen zijn van een stichting zonder eigen middelen. De directie van De Eendragt voerde in 2013 dan ook gesprekken met diverse partijen om ‘de mogelijkheden te verkennen om via een nauwe samenwerking extra vermogen te kunnen aantrekken’. Tot een bevredigend resultaat leidde dat niet. Op een extra vergadering op 19 december 2013 besloot het bestuur van Stichting De Eendragt Pensioen daarop om volledig zelfstandig door te gaan.

Samen met ASR
Op diezelfde vergadering werd ook een wisseling in de directie bekend. Twee (allang) zittende directieleden traden af, en de heren Albert Bakker en André van Vliet kwamen voor hen in de plaats. Zij hebben uiteindelijk de samenwerking met ASR gezocht.

Albert Bakker, algemeen directeur van De Eendragt zegt in de officiële verklaring: “In een consoliderende Nederlandse verzekeringsmarkt heeft De Eendragt besloten op zoek te gaan naar een strategische partner met een sterke positie in collectieve pensioenverzekeringen. Met ASR hebben we een partner gevonden die de continuïteit voor onze klanten waarborgt.”

Jos Baeten, topman van ASR: “Wij hebben de ambitie om onze positie op de pensioenmarkt verder te verstevigen. Dit doen wij onder meer door strategische overnames. Met de overname van De Eendragt hebben we weer een belangrijke stap gezet in het realiseren van onze ambitie. De klanten van De Eendragt kunnen rekenen op voortzetting van de kwaliteit van de dienstverlening die ze gewend zijn.”

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders. De overnameprijs wordt niet bekend gemaakt. De Eendragt is geadviseerd door ABN AMRO, Milliman en NautaDutilh.

Reageer op dit artikel