nieuws

Arthur van der Wal (NN): ‘Werkgever wil andere prijs-kwaliteit verhouding’

Pensioen

Arthur van der Wal (NN): ‘Werkgever wil andere prijs-kwaliteit verhouding’

Zoals verzekeraars een divers aanbod aan pensioenoplossingen op het schap hebben, zo zouden adviseurs een brede range aan advies beschikbaar kunnen stellen aan de markt. “Van maatwerk tot standaard. De werkgever wil wel betalen, maar de prijs-kwaliteit verhouding moet goed zijn.” Dat zegt Arthur van der Wal, sinds medio vorig jaar directeur van het pensioenbedrijf van Nationale-Nederlanden in de pensioenspecial van am:magazine die binnenkort verschijnt vanwege het congres am:pensioenstrijd, op 17 maart in Maarssen.

Van der Wal is een van de sprekers op het congres. Hoe kijkt hij tegen de pensioenadviesmarkt aan? “De adviesmarkt wordt steeds professioneler en het kennisniveau is enorm gestegen. Je ziet steeds meer focus en specialisatie, er worden bewuste keuzes gemaakt in verdienmodel en bedieningsconcept. Er is niet zoiets als een one size fits all adviesmarkt. En dat moet ook niet. Ik denk dat werkgevers absoluut behoefte hebben en houden aan advies, maar ik zie ook dat ze behoefte hebben aan een andere prijs-kwaliteit verhouding. Daar zou de adviesmarkt op moeten inspelen. De kleine werkgever vindt het niet zozeer te duur, het gaat om prijs-kwaliteit. Ze voelen meer voor een gecondenseerd adviesconcept en minder maatwerk. Daar ligt nog een uitdaging.”

Range
Verzekeraars bieden een mooie diversiteit in pensioenoplossingen, vindt Van der Wal. “Dat loopt van gestandaardiseerd tot nauwkeurig maatwerk. Zo’n zelfde range kan ook in de adviesmarkt ontstaan. Daar moet elke partij zijn eigen keuzes in maken en het is aan de adviesmarkt zelf om daar invulling aan te geven. Maar om gestandaardiseerd te kunnen werken, is de draai naar online en digitaal noodzakelijk. Je zult relaties meer zelf moeten laten aanleveren. Je ziet al veel fusies en overnames ontstaan om die investeringen te kunnen dragen. Er wordt al op ingespeeld.”

Rolverdeling
Het mooie aan de huidige pensioenmarkt vindt Van der Wal, is dat de rolverdeling tussen uitvoerder en adviseur duidelijker wordt. “Iedereen moet immers heel helder zijn over z’n verdienmodel. Wij focussen als verzekeraar steeds meer op onze primaire taak. Productontwikkeling, uitvoering en goede pensioencommunicatie. Bij pensioeningang bijvoorbeeld zijn wij als verzekeraar met goede communicatie heel relevant voor een deelnemer. Wij zijn het contactpunt.”

Werkgever, adviseur, verzekeraar en toezichthouder, ze zijn allemaal present tijdens am:pensioenstrijd, een event voor de pensioenprofessional op 17 maart in Inn Style in Maarssen. Erbij zijn? Klik hier om in te schrijven.

Reageer op dit artikel