nieuws

Van Klijnsma mag AFM meedoen aan pensioendialoog

Pensioen

“Het is mij bekend dat verschillend wordt gedacht over de vraag of een toezichthouder wel een inhoudelijke positie dient in te nemen”, schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma naar aanleiding van Kamervragen over de bemoeienis van de AFM met het pensioen van ZZP’ers. Klijnsma noemt deze bijdrage van de AFM ‘open en constructief’. 

Van Klijnsma mag AFM meedoen aan pensioendialoog

Kamerlid Norbert Klein van de fractie Klein wilde van Klijnsma weten of het gepast is dat de AFM adviseert dat ZZP’ers verplicht voor hun pensioen moeten gaan sparen. Het Kamerlid diende schriftelijke vragen in naar aanleiding van het position paper van de AFM waarin de toezichthouder een duit in het zakje van de Nationale Pensioendialoog doet en zich voorstander toont van een pensioenplicht voor zelfstandigen.

Voorbarig
Klein vindt het voorbarig van de AFM om nu al uitspraken te doen over een mogelijke verplichting, aangezien het vrijwillige pensioensparen voor ZZP’ers nog moet gaan starten. Jetta Klijnsma: “De AFM stelt in het kader van de Nationale Pensioendialoog de meer principiële vraag aan de orde waarom de verplichte pensioendeelname wel voor de ene en niet voor de andere groep werkenden geldt. Een vraag als deze past bij een discussie over de toekomst van het pensioenstelsel. Ik acht dit een open en constructieve bijdrage aan de Nationale Pensioendialoog.”

Gepast
Klijnsma vervolgt: “Het is mij bekend dat verschillend wordt gedacht over de vraag of een toezichthouder wel een inhoudelijke positie dient in te nemen. Ik heb alle betrokkenen opgeroepen een bijdrage te leveren aan de Nationale Pensioendialoog, die een open en breed karakter kent. Vanuit die optiek acht ik het waardevol dat ook een toezichthouder als de AFM een bijdrage levert aan de discussie over de toekomstige inrichting van het stelsel, mede gezien de brede blik die deze op het pensioenveld heeft.”

Reageer op dit artikel