nieuws

Rechter: DNB mag pensioenfonds GSFS wel aanwijzing opleggen

Pensioen

Het kleine pensioenfonds GSFS mag door toezichthouder DNB niet uit het register geschrapt worden, maar een aanwijzing mag wel opgelegd worden door de toezichthouder. Dat bepaalde de rechtbank Rotterdam dinsdag in het beroep dat het pensioenfonds aangespannen had.

Rechter: DNB mag pensioenfonds GSFS wel aanwijzing opleggen

DNB had in eerste instantie besloten om het minifonds uit het register te schrappen, maar de rechtbank oordeelde in mei 2013 dat de toezichthouder dat niet zomaar kon doen. De rechter gaf destijds aan dat DNB andere handhavingsinstrumenten, zoals een aanwijzing, wel mocht gebruiken. Tegen die beslissing ging GSFS in hoger beroep, omdat het fonds vond dat er geen sprake was van een overtreding en dus geen enkele handhavingsmaatregel op zijn plaats zou zijn.

Maar de aanwijzing van DNB, omdat de beleggingsactiviteiten van het fonds volledig bestaan uit dividendarbitrage, een omstreden beleggingscategorie, mag van de rechtbank blijven staan. Eerder verloor GSFS ook al een zaak waarin het van toezichthouder DNB een schadevergoeding van €2 mln eiste omdat het onterecht uit het pensioenfondsregister werd geschrapt. Het fonds voert het pensioen uit voor de circa 15 werknemers van GSFS Asset Management.

Reageer op dit artikel