nieuws

Peter Verhaar (Bright): ‘Kosten zijn het grote taboe van de pensioenwereld’

Pensioen

BrightPensioen is gisteren officieel gelanceerd. De pensioeninstelling biedt pensioenopbouw in de derde pijler voor zzp’ers, ondernemers en mensen in loondienst zonder pensioenregeling. Peter Verhaar, (niet-uitvoerend bestuurslid van Bright en oprichter Alex-vermogensbank) hield een kritisch betoog over de ‘oude pensioenwereld’. “Wat moet het lekker rustig zijn geweest bij de fondsen.”

Peter Verhaar (Bright): ‘Kosten zijn het grote taboe van de pensioenwereld’

BrightPensioen claimt pensioenopbouw tegen kostprijs te bieden. Deelnemers betalen €210 per jaar en de variabele beleggingskosten worden tegen kostprijs doorberekend. Een paar uur voor de lancering gisteren kondigde Brand New Day een vernieuwde pensioenrekening aan voor zzp’ers en dook het onder de prijs van BrightPensioen. Bij de gloednieuwe pensioeninstelling lijken ze er niet wakker van te liggen. “Wij zijn geen prijsvechters en niet iedereen is bij ons voordeliger uit om zijn of haar pensioen op te bouwen”, zegt mede-oprichter Sjaak Zonneveld. “We zijn heel interessant voor mensen met een jaarlijks inkomen vanaf € 30.000.” BrightPensioen wil niet alleen bereikbaar zijn voor zzp’ers, maar ook voor ondernemers en mensen in loondienst zonder pensioenregeling.

Pensioen
De komst van Bright levert opnieuw discussie op over de exacte definitie van pensioen. Voor Sjaak Zonneveld is het helder. “Wij zijn absoluut geen pensioenfonds en dat proberen we ook niet te zijn. Maar een pensioen bieden we wel zeker. Hoewel in de sector de eerste en derde pijler niet worden gezien als echt pensioen, kijkt de consument daar heel anders tegenaan. Pensioen is gewoon geld voor de oude dag en dat willen wij bereikbaar maken voor iedereen. Ik ga graag de discussie aan met iedereen die het hier niet mee eens is.”

De initiatiefnemers willen proberen voor het einde van het jaar 3.000 klanten te winnen. Dan draaien ze break-even. Bij 10.000 klanten maakt het bedrijf echt winst. “Tot die tijd werken wij tegen een modaal inkomen”, zeggen de oprichters. Zonneveld: “We willen geen bestuurders worden die een enorme kostenpost vormen voor hun klanten. We willen een goed en begrijpelijk product op de markt brengen.”

Heerlijk rustig
Alex-oprichter Peter Verhaar vervult een adviserende rol bij Bright. Hij hield gisteren een kritische speech richting de ‘oude’ pensioenwereld. “Wat moet het heerlijk rustig zijn geweest bij de pensioenfondsen: klanten die niet weg kunnen als ze ontevreden zijn, een overheid die maatregelen neemt om de bestaande orde te beschermen en voor de consument bepaalt hoeveel pensioenpremie afgedragen moet worden en hoeveel pensioen je daarvoor krijgt, geen enkele druk om de kosten te beperken, jonge deelnemers die willens en wetens moeten opdraaien voor oudere deelnemers die veel langer blijven leven en daarvoor in het verleden veel te weinig betaald hebben.”

Maar eindelijk lijkt er iets te veranderen, zei Verhaar. “Het zijn de bedrijven die het niet meer pikken. En als ik de tijdgeest probeer aan te voelen, dan merk ik dat werknemers en vooral ZZP’ers zichzelf afvragen wat het nut van een pensioenfonds is. Mensen willen niet meer klakkeloos hun salaris in een ‘black box’ stoppen, zonder dat zij precies weten wat de uitkomst voor hen is. Dat doen zij ook niet met hun vakantiegeld.”

Kosten
Ook ging hij in op de kosten van fondsen. “In de pensioenwereld is dat het grote taboe. Uit alle onderzoeken blijkt dat kosten een grote impact hebben op het te behalen pensioen. Het lijkt zo weinig, 1% per jaar, maar gerekend over 20 tot 30 jaar, en bij pensioen moet je zolang denken, scheelt het gauw 25%. Volg Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt maar eens op Twitter. De jaarlijkse uitvoeringskosten en vermogensbeheer kosten 20% van de ingelegde premies. Ik weet het, het is niet helemaal een eerlijke vergelijking, maar koppelen aan belegd vermogen is dat óók niet.”

Daarom rekent BrightPensioen een vast bedrag per jaar, zei Verhaar, omdat ons werk niet toe- of afneemt als uw pensioenvermogen toeneemt. “Veel concurrenten rekenen een percentage over het gespaarde bedrag. In het begin is dat natuurlijk heel weinig, maar aan het einde van de rit is het heel veel. We zijn dus niet voor iedereen voordelig. Maar het is wel een nieuw verdienmodel, het is echte ‘financial disruption’.”

Reageer op dit artikel