nieuws

Pensioenadministratie ASR gaat naar India

Pensioen

Pensioenadministratie ASR gaat naar India

ASR gaat de administratie van de pensioenportefeuille onder eigen label per 1 april onderbrengen bij het bedrijf Infosys BPO. Na verloop van tijd zullen de werkzaamheden naar India worden verplaatst.

Met de uitbesteding, waarvoor een contract van tien jaar is getekend, zijn de pensioenen van 400.000 deelnemers gemoeid. Zij blijven in hun moedertaal bediend worden: klantcontact, het aanpassen van polissen aan nieuwe wetgeving en het vermogensbeheer blijven door ASR zelf uitgevoerd worden. De uitbesteding betreft de volledige backoffice, zegt woordvoerder Anita Wassink, “dus alle denkbare mutaties als scheidingen, arbeidswijzigingen en arbeidsongeschiktheid”.

Geen verdere plannen
Er gaan 87 medewerkers – tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden – over naar Infosys. ASR gaat als eerste grote pensioenverzekeraar de administratie (deels) uitbesteden. De overdracht betreft het ASR-pensioenadministratiesysteem, waarin zowel gegarandeerde pensioenen (defined benefit) als beschikbarepremieregelingen (defined contribution) zijn opgenomen. Behalve het eigen label heeft de maatschappij nog de labels De Amersfoortse (beschikbarepremieregelingen) en Brand New Day (PPI) in de pensioenportefeuille. Volgens Wassink liggen er geen andere uitbestedingsplannen klaar bij ASR: “We kijken altijd of het efficiënter en tegen lagere kosten kan, zonder in te boeten op kwaliteit. Op dit moment speelt dit niet.”

India of automatiseren
Infosys nam twee jaar terug al de administratie van een deel van de individuele levenpolissen over van ASR. De staatsverzekeraar gaat een vergoeding betalen per deelnemer en per mutatie: als de portefeuille krimpt, nemen de kosten evenredig af. Overigens is verplaatsing van het werk naar India nog geen uitgemaakte zaak: volledig automatiseren is ook een optie. De 87 ASR-medewerkers die nu van werkgever veranderen, krijgen dan een andere baan bij Infosys BPO. Het Indiase bedrijf bestaat sinds 2002 en telt bijna 31.000 werknemers. Infosys BPO heeft vestigingen in vijftien landen, waaronder Nederland. De totale omzet bedraagt ruim € 7 mld.

Reageer op dit artikel