nieuws

MoneyWise kritisch op aanbieders ZZP-pensioen

Pensioen

MoneyWise kritisch op aanbieders ZZP-pensioen

Volgens vergelijker MoneyWise hebben de drie nieuwe aanbieders van ZZP Pensioenen hun zaakjes nog niet op orde. Het gaat om Loyalis ZZP Pensioen, Bright Pensioen en Brand New Day. MoneyWise concludeert in een onderzoeksrapport dat ZZP’ers die een dergelijk product willen afsluiten dit moeten doen op basis van ‘onvolledige en onjuiste informatie’.

De online offertes die klanten kunnen opvragen bij Bright Pensioen en Loyalis ZZP Pensioen schetsen volgens de vergelijker een te rooskleurig en in sommige gevallen zelfs een foutief beeld. Zo ontbreekt in het overzicht van Loyalis een prognose van het eindkapitaal waarin alle investeringen van de deelnemer en de kosten van het product verwerkt zijn. “Een prognose van het eindkapitaal is de enige manier voor een consument om een product echt goed te kunnen vergelijken.”

Euvel
Bright, dat vorige week officieel aftrapte met een persconferentie, krijgt als voornaamste kritiek dat de online indicatie uitgaat van een netto rendement. “Daarmee worden consumenten totaal op het verkeerde been gezet en is de voorstelling van het eindkapitaal te hoog.” Sjaak Zonneveld van Bright laat desgevraagd weten dat de tool inmiddels wordt aangepast. “Wij waren al op dit euvel gewezen en zijn er meteen mee aan de slag gegaan.” Zonneveld ziet in het MoneyWise-rapport ook wat zaken die niet kloppen. “Er staat bijvoorbeeld in dat wij geen financiële bijsluiter beschikbaar hebben, maar die staat gewoon op de site.”

Te snel
De kritiek op Brand New Day is beperkt. De aanbieder meldde zich als laatste in de prijzenslag om de ZZP’er. MoneyWise in het rapport: “Het lijkt er op dat BND de boot niet wilde missen en het nieuwe product heeft geïntroduceerd terwijl men het administratief en online nog niet aan kan bieden. Het zou duidelijker zijn geweest voor consumenten als de online berekening- en aanvraagmodule klaar was geweest op het moment dat BND de nieuwe pensioenrekening introduceerde.”

Beginnersfouten
MoneyWise schrijft in het rapport dat er in het geval van Bright en Loyalis sprake is van ‘beginnersfouten’. “Er is geen enkele reden om aan te nemen dat men moedwillig een verkeerde voorstelling van cijfers geeft en onvolledige informatie verstrekt. Maar het was verstandiger geweest als beide partijen hun huiswerk beter hadden gedaan.”

Cijfermatig
Cijfermatig wijst MoneyWise Brand New Day als winnaar aan. “Die komt in de meeste gevallen als winnaar uit de vergelijking. Bij een lagere inleg en korte looptijd komt het ZZP pensioen beter uit. Door de hoge jaarlijkse kosten van € 210 komt Bright altijd als derde uit. Alleen bij een hoge inleg van € 1000 per maand en een lange looptijd stijgt Bright naar een tweede plaats.

Reageer op dit artikel