nieuws

Meer dan de helft gaat na 65e met pensioen

Pensioen

De gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan is in 2014 verder opgelopen tot 64,1 jaar, 0,2 jaar hoger dan in 2013 en zelfs een half jaar hoger vergeleken met nog een jaar hoger. In 2014 was voor het eerst meer dan de met pensioen gaande werknemers ouder dan 65 jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Meer dan de helft gaat na 65e met pensioen

In 2007 lag de gemiddelde pensioenleeftijd nog op 61 jaar, maar sindsdien begon de leeftijd fors te stijgen, onder meer door invoering van wetswijzigingen en regels om langer door te werken. Daar kwam de verhoging van de AOW-leeftijd per 1 januari 2013 nog overheen.

65-plussers
Het leidt ertoe dat de gemiddelde pensioenleeftijd steeds verder omhoog ging en dat steeds meer mensen pas na hun 65e met pensioen gaan. In 2014 was het voor het eerst meer dan de helft (52%) van de pensioengangers ouder dan 65. Daarnaast is 42% tussen de 60 en 65 jaar (in 2008 was dit nog 70%). Het aandeel van de pensioengangers onder de 60 jaar blijft stabiel op 6%.

Financiële instellingen
In de financiële sector ligt de gemiddelde pensioenleeftijd nog relatief laag, met ruim 63 jaar. De financiële instellingen scoorden altijd al een lage pensioenleeftijd, maar sinds 2006 is de gemiddelde leeftijd wel met ruim drie jaar gestegen. Ook al gaan mensen steeds later met pensioen, het totaal aantal gepensioneerden in Nederland blijft stijgen, dit jaar naar 3,1 miljoen. Een getal dat de laatste tien jaar met ongeveer een half miljoen is toegenomen.

Reageer op dit artikel