nieuws

KPMG: ‘Middelgrote pensioenfondsen zullen gaan uitbesteden’

Pensioen

Middelgrote pensioenfondsen zullen nauwelijks om het uitbesteden van taken op het gebied van beheer uit kunnen komen. Volgens KPMG zullen fondsen met een beheerd vermogen van € 5 mld tot € 30 mld steeds vaker een beroep doen op externe partijen.

KPMG: ‘Middelgrote pensioenfondsen zullen gaan uitbesteden’

KPMG schrijft dat door nieuwe regelgeving en het gebruik van alternatieve producten de complexiteit van vermogensbeheer steeds groter wordt en het beroep op externe partijen, voornamelijk serviceproviders, ook toeneemt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om taken op het gebied van securities servicing, zoals securities lending en tax pooling, en het rapporteren aan cliënten en toezichthouders. “Veel kleinere fondsen hebben inmiddels de stap naar uitbesteding gezet”, zegt Roel Menken, partner bij KPMG en segmentleider Pensionfunds. “Eén van de ontwikkelingen die van grote invloed is op de complexiteit van het vermogensbeheer en dus op het besluit van middelgrote fondsen om op zoek te gaan naar externe deskundigheid is de toename van het gebruik van alternatieve instrumenten. In de zoektocht naar meer rendement stappen deze fondsen in toenemende mate over op complexere producten of alternatieve activa, zoals private equity en hedgefunds, die nogal wat haken en ogen kennen.”

Risico’s
Doordat het vermogensbeheer complexer wordt, zijn de risico’s ook steeds groter. Menken: “Het goed beheersen van het uitlenen van effecten om additioneel rendement te kunnen halen is bijvoorbeeld een complexe aangelegenheid, waarbij in een crisissituatie de effecten weer veilig bij de rechtmatige eigenaar terecht moeten komen. Bij middelgrote pensioenfondsen ontbreekt in het algemeen echter de kennis en ervaring om hiermee op een verantwoorde manier om te gaan, kennis die moeilijk te verkrijgen is in de markt. Bovendien is de interne organisatie er vaak niet klaar voor en worden de processen niet ondersteund door de aanwezige systemen. De fondsen lopen dan ook duidelijk tegen de grenzen van hun eigen kunnen aan, waardoor steeds meer middelgrote pensioenfondsen zullen besluiten om de deze processen uit te besteden.”

Multinationals
Ook het uitbesteden van pensioenfondsen van grote multinationals zou interessant kunnen zijn, denkt Menken. “Zij kunnen hun operating model inrichten door alle lokale pensioenfondsen bij één provider onder te brengen. De providers hebben goed overzicht op de verschillende markten en de multinational heeft een goed internationaal overzicht van de pensioenbezittingen en verplichtingen. Daarnaast kunnen ze internationale schaalvoordelen creëren. Mijn verwachting is dan ook dat op de middellange termijn alleen de hele grote fondsen nog een eigen ‘fabriek’ zullen hebben voor hun back- en mid office processen.”

Reageer op dit artikel