nieuws

Bright en MoneyWise bakkeleien over rapport ZZP-pensioen

Pensioen

Bright en MoneyWise bakkeleien over rapport ZZP-pensioen

Bright Pensioen is niet blij met het kritische rapport over de nieuwe aanbieders van ZZP Pensioen dat vergelijker MoneyWise afgelopen vrijdag uitbracht. In een reactie op de eigen website weerlegt Bright de kritiek over onder andere het netto rendement. Intussen schrijft Jeroen Wolfsen van MoneyWise het vreemd te vinden dat de directeur van een financiële instelling ‘niet weet wat het verschil tussen netto en bruto rendement is’.

Bright laat op onder meer Twitter duidelijk merken niet blij te zijn met de kritiek. “Als je 2,5 jaar bezig bent geweest om iets op te zetten en een vergunning te krijgen en er wordt geschreven dat je de wet overtreedt (wat niet zo is) en alle media nemen dat over, dan sta je niet direct te juichen.”

Weerleggen
Op de website van Bright weerleggen de oprichters de bevindingen van MoneyWise. De vergelijker geeft in het rapport bijvoorbeeld aan dat op de Brightsite de financiële bijsluiter en het dienstverleningsdocument ontbreken. Bright schrijft als reactie: “De financiële bijsluiter staat in ons documentencentrum. Een dvd is niet van toepassing op BrightPensioen omdat BrightPensioen een beleggingsinstelling is en geen financieel dienstverlener.”

Netto rendement
Voornaamste kritiek in het MoneyWise-rapport was dat de pensioenindicator van Bright met een netto rendement werkt. Sjaak Zonneveld van Bright liet vrijdag al op amweb weten dat de tool inmiddels is aangepast. Op de site van Bright staat: “Ten tijde van de lancering gaf de pensioenindicator inderdaad een netto-rendement aan. Een dag na de lancering werden we erop geattendeerd dat het in de branche gangbaar is dat dit bruto moest zijn, waarop de tool is aangepast en sinds 20 februari staat de nieuwe versie live.” Bright schrijft ook te verwachten dat MoneyWise het rapport op dit punt aanpast.

Verschil
Jeroen Wolfsen van MoneyWise wijdde afgelopen weekend een weblog aan de kwestie. “In het rapport heb ik geschreven dat Bright geen dvd aanbiedt. Deze opmerking in het rapport is onterecht en zal worden aangepast.” Maar, Wolfsen blijft kritisch op het bruto-netto verhaal. Hij vindt het vreemd dat Bright er door de branche op moest worden gewezen dat er met een bruto rendement diende te worden gewerkt. Die attendering vond onder andere plaats op amweb. Wolfsen: “Wat interessant is in de discussie op amweb, is dat blijkt dat Sjaak Zonneveld van Bright in eerste instantie eigenlijk niet goed weet wat het verschil tussen bruto en netto rendement is. Ik ben van mening dat het eigenlijk niet zou moeten kunnen dat de directeur van een financiële instelling waar consumenten hun pensioengeld aan toevertrouwen niet weet wat het verschil tussen netto en bruto rendement is.” Bovendien vindt Wolfsen, had Bright de pensioenindicatie tijdelijk ‘offline’ kunnen zetten, toen men wist dat deze niet juist was.

Reageer op dit artikel