nieuws

FD: ‘Pensioenpremie is niet omlaag gegaan’

Pensioen

FD: ‘Pensioenpremie is niet omlaag gegaan’

Slechts een kwart van de grotere pensioenfondsen die de opbouw vanwege nieuwe fiscale regels moesten verlagen heeft ook de premies verminderd. Dat meldt het FD vandaag na eigen onderzoek onder de 50 grootste pensioenfondsen. Dat betekent dat bijna 1 miljoen werknemers hetzelfde of meer betalen voor minder pensioen.

Het FD heeft onderzoek gedaan onder de vijftig grootste sectorpensioenfondsen, zoals het pensioenfonds voor bakkers en het horecafonds. Van veel ondernemingspensioenfondsen zijn de premies nog niet bekend en daarom zijn zij buiten het onderzoek gelaten.

Van de 31 sectorpensioenfondsen die door deze versobering de opbouw moesten verlagen, hebben er slechts acht ook de premies verlaagd. Achttien fondsen hielden de premie gelijk ten opzichte van 2014 en vijf fondsen verhoogden de premie zelfs.

Met ingang van dit jaar heeft het kabinet het maximum verlaagd dat jaarlijks aan pensioen mag worden opgebouwd: van 2,15% naar 1,875% van het brutoloon.

Er waren wel een aantal waarborgen ingevoerd die de premieverlaging moesten afdwingen, zoals een speciale premietoets door toezichthouder de Nederlandsche Bank. Maar kennelijk is dat niet afdoende geweest.

De pensioenfondsen in kwestie stellen, volgens de krant, dat de premies niet omlaag konden vanwege de lage rente of cao-afspraken. Ook hebben sommige fondsen het geld gebruikt om de pensioenregeling elders te verbeteren.

Reageer op dit artikel