nieuws

‘Verzekeraars afwijzend tegenover tussentijdse overname pensioen-bv’

Pensioen

Volgens adviesbureau Pensioen Perspectief kunnen directeur-grootaandeelhouders het pensioen in hun pensioen-bv niet tussentijds afstorten bij een verzekeraar. “Verzekeraars staan afwijzend tegenover een tussentijdse overname van pensioenaanspraken die in de eigen bv zijn opgebouwd, omdat voor deze individuele gevallen de effecten van rentestand en levensverwachting niet in te schatten zijn.”

‘Verzekeraars afwijzend tegenover tussentijdse overname pensioen-bv’

Volgens Pensioen Perspectief, dat zich al eerder hard maakte voor behoud van het het DGA-pensioen, staat dit staat haaks op het streven van het kabinet om de pensioen-bv aan banden te leggen. Directeur Jaap Harmsen: “Het kabinet wil het pensioen in eigen beheer afschaffen, maar DGA’s die hier gehoor aan willen geven, worden gedwongen om hun pensioen-bv overeind te houden.”

In de papieren
Het komt volgens Harmsen geregeld voor dat DGA’s het pensioen tussentijds willen afstorten. Omdat het bedrijf is verkocht of omdat het bedrijf vanwege de crisis is gestopt en men elders in loondienst is gaan werken. “Deze situatie kan voor de persoon in kwestie behoorlijk in de papieren lopen, omdat hij dan verplicht blijft om de bv alleen aan te houden vanwege het pensioen.”

Balans
Het komt voor, zegt Harmsen, dat het feitelijk vermogen van de pensioen-bv minder is dan de verplichting volgens de balans. “Als het pensioen wordt afgestort bij een verzekeraar kan onder voorwaarden van het feitelijke vermogen worden uitgegaan. Nu die afstorting niet mogelijk is, moet het pensioen blijvend op die hogere waarde worden geadministreerd. In deze gevallen moet de pensioen-bv verplicht worden aangehouden. Die kosten gaan ten laste van het rendement. We zien zelfs voorbeelden dat er daardoor sprake is van een negatief rendement op het pensioenvermogen.”

Afschaffen eigen beheer
Het kabinet wil het pensioen van de DGA in eigen beheer afschaffen en vervangen door een Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Begin dit jaar kwam Pensioen Perspectief al met de website Red het DGA pensioen.

Reageer op dit artikel