nieuws

Senaat behandelt maandag wetsvoorstel aanscherping pensioenregels

Pensioen

Senaat behandelt maandag wetsvoorstel aanscherping pensioenregels

De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel voor aanscherping van de nieuwe pensioenregels op maandag 15 en dinsdag 16 december. Dit heeft de senaat vandaag besloten. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan het ook op 1 januari ingaan, zoals het kabinet wil.

Tot dusver was het onduidelijk of de nieuwe pensioenregels nog dit jaar behandeld zouden worden. Het debat werd eerder uitgesteld.

Kern van het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is dat pensioenfondsen hogere financiële buffers moeten aanhouden. Dat moet voorkomen dat ze opnieuw hun pensioenuitkeringen moeten korten. Keerzijde is dat de fondsen daardoor minder ruimte hebben om hun pensioenen aan het prijspeil aan te passen (indexeren).

In de Tweede Kamer bestond een ruime meerderheid voor dit plan. Of die er ook is in de Senaat, moet volgende week blijken. In de pensioenwereld is veel kritiek op die nieuwe, strengere regels. Ze zouden de pensioenfondsen te veel aan banden leggen, waardoor er jarenlang niet meer geïndexeerd kan worden.

Als het wetsvoorstel niet op 1 januari ingaat, moeten de pensioenpremies mogelijk opnieuw worden vastgesteld. Ook dreigen dan kortingen bij een aantal pensioenfondsen.

Uit recente berekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat het risico van forse kortingen kleiner wordt door de nieuwe spelregels, maar dat de kans op indexeren ook afneemt. Samen met andere pensioenwijzigingen die op 1 januari 2015, zullen de nieuwe regels leiden tot forse dalingen van de pensioenpremies, becijferde het CPB deze week.

Reageer op dit artikel