nieuws

Goede voornemens (1): Theo Gommer

Pensioen

Een bewogen jaar was 2014 zeker voor de verzekeringsbranche. In het kader van terug- en vooruitkijken vroeg am een aantal prominenten uit de branche wat we het komende jaar niet meer en wat juist wel moeten doen. NOPD-voorzitter en pensioenadvocaat Theo Gommer trapt af, zijn credo: Pensioen minder ingewikkeld maken, beter communiceren, meer eigen verantwoordelijkheid geven en pensioen niet (meer) als doel in het leven zien!

Goede voornemens (1): Theo Gommer

“Het afgelopen jaar is gelukkig toch een jaar geweest waarin knopen zijn doorgehakt. De pensioenleeftijd is definitief verhoogd, opbouwpercentages verlaagd en het maximaal pensioengevend salaris geïntroduceerd. Niets mis mee. Ook het nieuwe Financiele Toetsingskader is goed geland. Het heeft sinds het PensioenAkkoord uit 2010 allemaal wel wat te lang geduurd, maar we zijn goed op weg. De overige plannen van vooral staatssecretaris Klijnsma staan ook stevig in de steigers, onder andere doorbeleggen na pensioendatum, pensioencommunicatie en het aflossen met pensioengeld van de hypotheek. Als we die in 2015 laten landen dan gaat het de goede kant op in pensioenland. Toch moet er daarna nog heel wat gebeuren”, vindt Gommer.

Met pensioen gaan maakt niet gelukkig
Gommer heeft het volgende wensenlijstje: “De doorsneepremie moet afgeschaft, de verplichtstelling (van de bedrijfstakpensioenfondsen) overboord, de 2e en 3e pijler geïntegreerd. Eerder parttimen en dus langer doorwerken mag gemeengoed worden. Met (fulltime) pensioen gaan – en dat zo vroeg mogelijk – is uit. Van ‘met pensioen gaan’ wordt je immers niet gelukkig, niet gezonder en kan de economie niet (meer) dragen. Vanaf 60-65 een spaarpot om minder te kunnen werken en pas vanaf 75 jaar echt stoppen. Wil je toch eerder stoppen, prima, maar dan niet ’op kosten van de samenleving’, dus gewoon sparen in Box III. ‘Omscholing’ op 60 is daarbij echt niet raar.”

Eigen verantwoordelijkheid
In 2015 zou Gommer graag meer eigen verantwoordelijkheid op pensioengebied willen zien: “Werknemers – en ZZP-ers – moeten dus zelf verantwoordelijk worden voor hun pensioeninkomen, overheid en werkgever kunnen en willen dat niet meer. Daarbij passen dan alleen beschikbare premieregelingen: gewoon mijn eigen spaarpot, die ik zelf vul als ik zelfstandig ben en mijn werkgevers zolang ik daar werk. Ook de DGA mag echt de mogelijkheid van pensioen in eigen beheer houden – daarvoor is hij ondernemer. Dat het wat minder complex gemaakt kan en moet worden, dat is een feit. Dat geldt ook voor alle andere pensioenwetgeving: minder is meer. Al eerder schreef ik: het doel in het leven kan niet zijn ‘met pensioen gaan’. Dát, en alle andere aspecten van pensioen, moeten we dus in 2015 maar eens goed – digitaal! – gaan communiceren. Het Pensioenregister mag daarbij de ‘Postbus 51’ van pensioen worden. Een beetje tempo met de doorontwikkeling daar zou dus wel goed zijn! Ik help ze overigens graag.”

Reageer op dit artikel