nieuws

DNB moet € 4,8 miljoen aan pensioenfonds betalen in ‘goudzaak’

Pensioen

DNB moet € 4,8 miljoen aan pensioenfonds betalen in ‘goudzaak’

De Nederlandsche Bank moet de Stichting Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken een bedrag van € 4,8 miljoen betalen. Al eerder oordeelde de rechter dat de toezichthouder het fonds onterecht heeft bevolen om af te zien van beleggen in goud. Gisteren stelde de rechtbank in Rotterdam de schadevergoeding vast.

Het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken belegde 13% van de totale beleggingsportefeuille in goud. Volgens DNB was het fonds daarmee te afhankelijk van de goudprijs. DNB heeft daarop het pensioenfonds gesommeerd dat maximaal 3% van de totale portefeuille in goud mocht worden belegd. Het fonds voldeed daaraan, maar spande tegelijkertijd een procedure aan. De rechtbank Rotterdam gaf het pensioenfonds al eerder gelijk.

Schade
De procedure over de omvang van de schadevergoeding nam langer in beslag. Erik Lutjens, advocaat van het pensioenfonds stelde eerder: “Als het fonds niet had verkocht in 2011, was hun vermogen nu € 12 mln tot € 13 mln hoger geweest. Dat is dus ook de insteek waarmee wij de procedure ingaan.”

Fases
De rechtbank in Rotterdam stelde gisteren dat aannemelijk is gemaakt dat het goud in verschillende fases zou zijn verkocht voor een hogere prijs, als het fonds niet was gedwongen tot verkoop. “De schade komt hiervan uitgaand uit op een schadebedrag van € 4.821.966 dat DNB moet vergoeden.”

Reageer op dit artikel