nieuws

Omtzigt zet vraagtekens bij tijdige uitvoering nettopensioen

Pensioen

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil dat werkgevers meer tijd krijgen om hun pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe fiscale grenzen. Ook wil hij het naadje van de kous weten als het gaat om de uitvoering van het nettopensioen. Hij diende afgelopen vrijdag vijftien vragen in bij de staatssecretarissen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Financiën over de pensioenmaximering op € 100.000.

Omtzigt zet vraagtekens bij tijdige uitvoering nettopensioen

Omtzigt wil weten of de bewindslieden bekend zijn met het feit dat veel pensioenuitvoerders pas nu werkgevers kunnen informeren over de voorgenomen aanpassingen. En in het kader daarvan vraagt hij zich af wat de fiscale gevolgen zijn als een werkgever zijn pensioenregeling niet per 1 januari 2015 heeft aangepast. “Klopt het dat dit kan leiden tot het progressief belasten en het heffen van revisierente over de totale waarde van de in het verleden opgebouwde pensioenwaarde? Vindt u dat gewenst?”

Pensioenclaim
Ook wil het Kamerlid weten wat de juridische gevolgen zijn als een werknemer stelt dat zijn werkgever hem onvoldoende of te laat heeft geïnformeerd over de wijzigingen in de pensioenregeling. “Klopt het dat werkgevers van wie de werknemers zich beroepen op dwaling een aanzienlijk risico lopen op een latere pensioenclaim? Bent u voornemens dit risico via wetgeving te beperken?”

Meer tijd
Omtzigt vraagt of Klijnsma en Wiebes bereid zijn om werkgevers meer tijd te geven om de pensioenregeling aan te passen. “Zij staan voor het dilemma van snel de pensioenregeling aanpassen om een fiscale claim te voorkomen of voldoende tijd te nemen om de werknemer gedegen te informeren over de wijziging van de pensioenregeling om een pensioenclaim te voorkomen.”

Andere vragen
Omtzigt stelt verder een aantal gedetailleerde vragen over het nettopensioen:

  • Klopt het dat bij een dienstbetrekking met urenuitbreiding, zoals bij de politie en het onderwijs vaak voorkomt, maximering van de pensioenopbouw pas bij een hoger inkomen dan € 100.000 van toepassing is?
  • Is de pensioenmaximering op € 100.000 van toepassing op een werknemer die full-time € 104.000 verdient op basis van 40 uur per week, maar waarbij het full-time salaris is gebaseerd op 38 uur per week (40/38-regeling)?
  • Klopt het dat bij meerdere dienstbetrekkingen (al dan niet bij dezelfde werkgever) maximering van de pensioenopbouw mogelijk pas bij een hoger inkomen dan € 100.000 van toepassing is?
  • Is de pensioenmaximering op € 100.000 van toepassing op een werknemer die € 50.000 verdient in een dienstbetrekking met deeltijdfactor 0,5 en € 60.000 in een dienstbetrekking met deeltijdfactor 0,6 en die in totaal dus € 110.000 verdient?
Reageer op dit artikel