nieuws

Niek Hoek: ‘We hebben het bedrijf van de concurrent niet nodig’

Pensioen

Delta Lloyd-topman Niek Hoek presenteerde vanochtend zijn laatste kwartaalcijfers met als belangrijkste nieuws dat Delta Lloyd kiest voor autonome groei en zich niet mengt in de consolidatie op de verzekeringsmarkt. De verzekeraar zal dus niet langer meedingen naar Reaal, dat er eerder deze week flink van langs kreeg in het woekerpolisdossier. Hoek: “Wij zitten niet op de uitdagingen van anderen te wachten.

Niek Hoek: ‘We hebben het bedrijf van de concurrent niet nodig’

Het zat een klein beetje verstopt in het bericht over de cijfers van vanochtend, maar kunnen we concluderen dat Delta Lloyd afziet van de koop van Reaal?
“Die conclusie is spot on. We concentreren ons op de autonome groei van Delta Lloyd, Ohra, Be Frank en ABN Amro Verzekeringen. We zijn marktleider als het gaat om nieuwe leven – en pensioenproductie, we brengen structureel de kosten omlaag, onze servicelevels behoren tot de beste in de markt: we hebben niet het bedrijf van de concurrent nodig om succesvol te zijn. Het is beter om met ons eigen model door te gaan. En ja, we hebben zeker gekeken naar Reaal, maar dat doen we altijd als er partijen te koop staan.”

Reaal werd deze week beschuldigd van fraude bij de verkoop van woekerpolissen. Heeft dat er nog iets mee te maken?
“Delta Lloyd heeft zelf een heel schoon dossier. Wij liggen heel goed op schema. En nee, we zitten daarbij niet op de uitdagingen van anderen te wachten. Tot nu toe hebben wij geen massaclaims gekregen. Dat komt ook omdat er in onze producten veelal garanties van 3 a 4 % na kosten zaten.”

Het bruto premie-inkomen is met 17% gedaald: van € 3,6 mld in het derde kwartaal van 2013 naar € 3,0 mld in het afgelopen kwartaal. Hoe kan dat?
“Dat heeft met name te maken met lagere koopsompremies, die instroom is gedaald van € 1,2 mld naar € 600 mln. Minder pensioenfondsen gaan over naar verzekeraars, dat heeft onder meer te maken met de rente die extreem laag is. Daar tegenover staat dat we wel een groter volume in jaarpremies hebben gerealiseerd. Dat is eigenlijk gunstiger. De duration van die contracten is gemiddeld zo’n 16 a 17 jaar. Ik verwacht ook dat we met ons nieuwe product voor netto-pensioen goed gaan scoren.”

Dit waren uw laatste kwartaalcijfers, vanaf 1 januari neemt Hans van der Noordaa het over. Over drie maanden volgt u de cijfers thuis vanaf de bank?
“Dat denk ik wel, ik ben zelf al jaren aandeelhouder in het bedrijf, dus ik zal de ontwikkelingen met interesse volgen.”

We spraken u drie maanden geleden ook; u zei toen dat u streefde naar verkoop van de Belgische bankactiviteiten en naar een goede opvolger.
“Die nieuwe opvolger: consider it done. Delta Lloyd Bank België, nee, dat is niet gelukt. We hebben geen prijs kunnen krijgen die we goed genoeg vonden. Maar de bank is gezond, die houden we dus in de stal.”

Opvolger Van der Noordaa komt van ING, geen eigen kweek dus. Jammer?
“Nee hoor, in het bestuur zitten straks drie bestuursleden uit eigen kweek. Het kan goed zijn om daarbij iemand van buiten aan te trekken. Die kijkt weer op een andere manier. Het zal een uitdaging voor Hans worden om het succes wat we hebben vast te houden.”

Waar moet hij mee aan de slag?
“Nou ik ben iemand van aanpakken, dus ik laat geen dingen liggen. Ik denk dat hij kritisch door de hele groep zal lopen, om te kijken wat beter kan. Net zoals ik dat veertien jaar gedaan heb. Ik ben benieuwd naar zijn frisse blik.”

Is het voorstelbaar dat hij zich meer zal focussen op directe distributie, zoals veel concurrenten nu doen?
“Al onze merken werken eigenlijk al jaren multichannel, al hebben ze wel hun focus. Delta Lloyd is primair intermediair, al doen we grootzakelijk ook het nodige direct. Ohra is de direct writer par excellence, maar werkt ook weleens met adviseurs. Dat model is al jaren succesvol.”

Reageer op dit artikel