nieuws

Achmea levert nettopensioenproduct vanuit Centraal Beheer

Pensioen

Achmea levert nettopensioenproduct vanuit Centraal Beheer

Ook Achmea lanceert deze week een nettopensioenproduct voor werknemers die meer dan € 100.000 per jaar verdienen: het Extra Werknemer Pensioen. Dat gebeurt onder het label Centraal Beheer, maar het product is, gezien de koerswijziging afgelopen zomer, ook toegankelijk voor het intermediaire kanaal.

Gideon Lamot, marktmanager pensioen, vertelt dat ook Achmea goedverdienende werknemers die hun pensioenopbouw omlaag zien gaan, een oplossing wil bieden. “Met name de verlaging van het partner- en wezenpensioen kan grote gevolgen hebben mocht deze werknemer komen te overlijden. Zo zorgen we dat de pensioenopbouw op peil blijft. Wij vinden dit belangrijk voor onze klanten en hebben hier ook een rol in vanuit onze zorgplicht.” Het gaat om een vrijwillige regeling die de werkgever biedt. De werknemer kiest voor alleen ouderdomspensioen, alleen nabestaandenpensioen of voor beide.

Aantallen
Staatssecretaris Klijnsma heeft becijferd dat maximaal 75.000 mensen in Nederland van een nettopensioenregeling gebruik zullen maken. Ook Lamot verwacht geen gigantische aantallen. “Welk deel van die 75.000 bij ons komt, dat zullen we in de toekomst zien. Er zijn inmiddels een paar verzekeraars met een regeling actief. We merken wel dat ook pensioenfondsen interesse hebben en we zullen onze bestaande klanten uiteraard benaderen.”

Twee UPO’s
De staat wil met de aftopping van het pensioen een forse besparing realiseren, maar voor pensioenverzekeraars is het product niet goedkoop, zegt Lamot. “Omdat het nettopensioen in de tweede pijler valt, hebben we rekening te houden met de pensioenwet. Dat betekent een separate uitvoeringsovereenkomst, een startbrief, een uniform pensioenoverzicht, enzovoort. Dat mogen we niet samenvoegen met het ‘gewone’ pensioen. De uitvoeringskosten voor de markt zijn daardoor relatief hoog.” Toch laat Achmea de nettopensioenmarkt niet links liggen. “Wij vinden dat we zeker onze klanten deze mogelijkheid moeten bieden. Bovendien: de defiscalisering van pensioen is een trend. De aftopping zal naar verwachting verder doorzetten en dat betekent op termijn meer deelnemers.”

Opties
Hij verwacht niet dat alle werkgevers van het nettopensioen gebruik zullen maken. “De werkgever heeft meerdere opties. Hij kan een collectieve overlijdensrisicoverzekering inzetten of de werknemer compenseren met een bruto salarisverhoging en het hem verder zelf laten uitzoeken. Het voordeel van nettopensioen is wel dat er ouderdomspensioen wordt opgebouwd en een echt nabestaandenpensioen, in plaats van alleen een kapitaal ineens bij overlijden zoals bij een orv.”

Avéro
Het pensioenproduct wordt aangeboden vanuit Centraal Beheer. Afgelopen zomer werd bekend dat Achmea de traditionele distributiestrategie loslaat. Producten van de direct writers Centraal Beheer en Zilveren Kruis worden daarmee toegankelijk voor het intermediair. Lamot: “De werkgever kan dus kiezen of hij het nettopensioen direct wil sluiten of via een onafhankelijke adviseur.”

Betekent het feit dat het nettopensioen onder Centraal Beheer-vlag vaart, dat het label Avéro Achmea langzaam uit beeld verdwijnt? Lamot: “Net als iedere andere organisatie weten wij dat meerdere merken in de lucht houden geld kost. Deze kosten wegen we af tegen de toegevoegde waarde van deze merken voor onze klanten en distributiepartners. Hierover voeren we een open dialoog. We horen terug dat het merk Avéro Achmea voor veel adviseurs waarde heeft. Maar even los van merken: de pensioenmarkt is een markt die drijft op onafhankelijk advies. De adviseur blijft daarin dus een belangrijke partner voor ons.”

Reageer op dit artikel