nieuws

Zuivelsector verkiest pensioenfonds boven verzekeraar

Pensioen

De zuivelindustrie krijgt een eigen pensioenfonds. Per 1 januari 2015 richten zuivelondernemingen als Friesland Campina en Arla Foods, verenigd in de Nederlandse Zuivel Organisatie, samen met de vakbonden het ‘Bedrijfstakpensioenfonds voor de Zuivel en aanverwante industrie’ (BPZ) op.

Zuivelsector verkiest pensioenfonds boven verzekeraar

Met het bedrijfstakpensioenfonds kiezen werkgevers en vakorganisaties voor een collectieve regeling en uitvoering van de toekomstige pensioenopbouw. Het BPZ gaat de pensioenregeling uitvoeren voor ongeveer 8.000 werknemers in de zuivelindustrie en aanverwante bedrijven.

Onderhandelen
In het Financieele Dagblad lieten vertegenwoordigers van de Nederlandse Zuivel Organisatie gisteren weten dat de meeste zuivelbedrijven bij een verzekeraar zaten, maar nu de voorkeur geven aan een sectorpensioenfonds. De tien zuivelbedrijven in kwestie hanteren al jaren een gezamenlijke pensioen-cao, maar zijn altijd zelf verantwoordelijk geweest voor de uitvoering. ‘Niet alle bedrijven waren even goed in staat te onderhandelen met verzekeraars, waardoor er flinke verschillen zaten in de pensioenen en indexatie die mensen uiteindelijk kregen’, aldus Siward Swart van CNV Vakmensen in het FD.

Het fonds gaat een premieregeling uitvoeren, zodat voor de werkgevers de kosten stabiel zijn. Toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB) moet nog groen licht geven voor het nieuwe pensioenfonds.

Reageer op dit artikel