nieuws

Werkgevers: sociaal stelsel moet op de schop

Pensioen

Het stelsel van sociale zekerheid moet grondig op de schop zodat alle werkenden hier een beroep op kunnen doen, dus ook zzp’ers. Dat stelt werkgeversorganisatie AWVN in een rapport dat maandag wordt overhandigd aan premier Mark Rutte.

Werkgevers: sociaal stelsel moet op de schop

Volgens de werkgeversvereniging is het huidige stelsel niet meer van deze tijd. “Het stelsel blokkeert de economische groei en de banengroei. Ook remt het de kwalitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Hierdoor dreigt een tweedeling tussen een krimpende groep werkenden met een vaste baan en veel zekerheden enerzijds en anderzijds een snel groeiende groep flexwerkers en zelfstandigen zonder aanspraak op sociale voorzieningen.”

Behoudzucht
Volgens AWVN leidt onzekerheid over de eigen werksituatie en financiële risico’s bij veel flexwerkers en zelfstandigen tot lagere consumptieve bestedingen. Bij mensen met een vaste baan werkt het huidige stelsel juist ‘behoudzucht’ in de hand.

De belangenbehartiger pleit voor een basispakket voor alle werkenden in Nederland, waarin regelingen voor werkloosheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid, pensioen en opleiding zijn opgenomen.

Verzekeraars
In het FD legt Harry van de Kraats, voorzitter van werkgeverskoepel AWVN, uit wat hij bedoelt. Zijn uitgangspunt is een collectieve basisregeling voor alle werkenden, die gefinancierd wordt door verplichte heffingen en door bestaande voorzieningen voor vaste werknemers af te romen. AWVN ziet ook een rol voor private verzekeraars.

Er is volgens Van Der Kraats al breder draagvlak: het voorstel is de afgelopen maanden ontwikkeld binnen een denktank met zusterorganisatie VNONCW, werkgevers, vakbondsleiders en academici.

Reageer op dit artikel