nieuws

Symbolen kampeergids stonden model voor Pensioen 1-2-3

Pensioen

Symbolen kampeergids stonden model voor Pensioen 1-2-3

Het nieuwe communicatiemiddel Pensioen 1-2-3 gaat vanaf 2016 de startbrief vervangen. Pensioen 1-2-3 is ontwikkeld door de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars en vergeleken met de startbrief ‘kort en bondig, herkenbaar door de uniforme opzet en visueel aantrekkelijk vanwege het gebruik van iconen’.

Voor die iconen hebben de symbolen die sinds jaar en dag worden gebruikt in kampeergidsen model gestaan. De Pensioenfederatie en het Verbond zijn bij de uitwerking niet over een nacht ijs gegaan. “De opzet en de iconen zijn uitvoerig getest en net zolang bijgeschaafd totdat de deelnemers positief waren over het resultaat. Daarbij werd niet alleen getest op begrijpelijkheid, volledigheid en relevantie, maar ook op toegankelijke vormgeving die aanzet tot lezen.”

Gelaagd
Door de uniforme opzet is het veel eenvoudiger om verschillende pensioenregelingen met elkaar te vergelijken, aldus de initiatiefnemers. Pensioen 1-2-3 is een gelaagd communicatiemiddel dat de deelnemer in drie stappen, van hoofdlijn tot in detail, wegwijs maakt in de eigen pensioenregeling. Het wordt bij voorkeur digitaal aangeboden. “Dat maakt het mogelijk dat de deelnemer vanuit de beknopte informatie in laag 1 kan doorklikken naar laag 2 met meer detailinformatie. Laag 3 bevat onder meer het complete pensioenreglement.”

UPO
Pensioen 1-2-3 gaat de – omvangrijke-  startbrief vervangen die iedere nieuwe deelnemer aan een pensioenregeling nu nog krijgt. Het nieuwe communicatiemiddel maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel Pensioencommunicatie dat nu in de Tweede Kamer ligt. Na de wettelijke verankering moeten verzekeraars en pensioenfondsen Pensioen 1-2-3 in 2016 gebruiken als vervanger van de startbrief. De makers benadrukken dat Pensioen 1-2-3 niet het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht vervangt.

Reageer op dit artikel