nieuws

Ook België verhoogt pensioenleeftijd

Pensioen

België gaat de pensioenleeftijd optrekken. Dat hebben de onderhandelaars van de vier partijen die praten over een Belgische regering afgesproken, zo meldden Belgische media.

Ook België verhoogt pensioenleeftijd

De wettelijke pensioenleeftijd gaat in 2025 naar 66 jaar en naar 67 jaar in 2030. De steeds verder stijgende levensverwachting is de reden voor de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Er komen ook overgangsmaatregelen. Wie in 2016 58 jaar is zou maximum twee jaar langer moeten werken en wie in in 2016 59 (of ouder) is maximaal 1 jaar. Vervroegd pensioen zou pas vanaf 63 jaar mogelijk worden. Er is ook sprake van een versoepeling van de regeling rond bijverdienen voor gepensioneerden. Zo zouden gepensioeneerden onbeperkt mogen bijverdienen vanaf 65 of vroeger bij een loopbaan van 45 jaar.

Het pensioenvraagstuk is een van de heikele punten waar de vier mogelijke regeringspartijen over praten. Aan de onderhandelingstafel zitten de Vlaams-nationalistische N-VA, Vlaamse christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open VLD) en Franstalige liberalen (MR). De onderhandelingen zouden in een laatste fase zitten.

Reageer op dit artikel