nieuws

Strikte uitleg pensioendatum leidt tot veel rompslomp

Pensioen

Pensioenadviesbureau Pensioen Perspectief constateert dat de nieuwe pensioenregels, die gelden vanaf 1 januari, nogal wat gevolgen hebben voor de pensioenregelingen. Niet de eerste dag van de maand waarin iemand 67 wordt, geldt als de pensioendatum, maar de geboortedatum zelf.

Strikte uitleg pensioendatum leidt tot veel rompslomp

Directeur Jaap Harmsen van Pensioen Perspectief zegt dat hierdoor 80% van de afspraken tussen werkgever en werknemer over de pensioenregeling per 2015 aangepast moeten worden. Inmiddels heeft de belastingdienst bevestigd, dat zij de nieuwe pensioenregels strikt gaan volgen, zegt Harmsen.

Het effect hiervan op de totale pensioenopbouw van een werknemer is minimaal volgens Harmsen, maar de gevolgen zijn wel groot, als staatssecretaris Jetta Klijnsma geen actie onderneemt.”De versobering van de pensioenmaxima per 1 januari 2015 leidt ertoe dat veel pensioenregelingen vanaf die datum gebaseerd worden op het maximum van 1,875% (in plaats van 2,15%) bij een pensioenleeftijd van 67 jaar. Dat is bijna altijd de eerste van de maand. De fiscus echter volgt strikt de wet. En dat betekent ingang van het pensioen op de 67e verjaardag. Een klein detail, maar met desastreuze gevolgen.” Hierdoor wordt de gehele pensioenregeling belast, inclusief boeterente, meldt Harmsen. “Een aanpassing van de pensioendatum naar de verjaardag stuit op administratieve rompslomp waar niemand op zit te wachten.”

De staatssecretaris zou snel in actie moeten komen om voor deze situatie pensionering op de 1e van de maand alsnog toe te staan. “Haast is geboden want werkgevers en ondernemingsraden zijn nu druk doende om afspraken te maken over de pensioenregeling per 2015.”

Reageer op dit artikel