nieuws

Krijgt de zzp-er wel een écht pensioen?

Pensioen

Met de oprichting van het zzp-pensioenfonds en de lancering van beleggingsinstelling BrightNL hebben zelfstandigen straks wat te kiezen. Maar een echt ‘pensioen’ is dat nog steeds niet, vonden gisteren de deelnemers aan het driemaandelijkse Pensioencafé van de Pensioen Netwerk Groep waar de oude dag van de zzp-er centraal stond.

Krijgt de zzp-er wel een écht pensioen?

“Wat zijn jullie nu eigenlijk”, vroeg gespreksleider professor Erik Lutjens gisteravond aan Sjaak Zonneveld, commercieel directeur van BrightNL, het platform dat zich presenteert als pensioen voor zelfstandigen. “Wat voor instelling ben je en wat voor product bied je? Jullie bieden geen verzekeringen aan, jullie gaan ook niet uitkeren, wat zijn jullie dan? Dat is toch geen pensioen? Dat is toch gewoon een andere manier van vermarkten?” BrightNL is formeel een beleggingsinstelling maar Zonneveld gaf aan dat voor het pensioenbegrip wordt aangehaakt bij de definitie van de mensen zelf. “Pensioen is geld voor later, of dat nou in de tweede of in de derde pijler wordt opgebouwd.”

Moeite
De pensioenprofessionals in de zaal hadden daar toch wel wat moeite mee. “Dit is niet meer dan een lijfrente of banksparen”, vonden ze. Maar zolang de tweede pijler niet wordt opengesteld voor zelfstandigen, zijn de opties nu eenmaal gering. Volgens professor Fieke van der Lecq zijn er nog steeds hobbels op de weg. “Vergeet daarbij ook het belang van de sociale partners niet, de tweede pijler wordt door hen bestuurd.” Ook de urgentie ontbreekt nogal eens, stelt Van der Lecq. “In 2010 schreef de SER een adviesrapport over dit onderwerp, de kabinetsreactie kwam drie jaar later. Pas sinds eind 2013 is er wat meer ruimte.”

AOV
BrightNL haalde startkapitaal binnen via crowdfunding en wacht nu op de vergunning van de AFM. Deelnemers aan het product kunnen dankzij een te verwachten wetswijziging (Klijnsma wil het mogelijk maken om derde pijler pensioen op te nemen in geval van arbeidsongeschiktheid)  hun geld opnemen in geval van arbeidsongeschiktheid. Het gevaar daarbij is, zei Zonneveld, dat zelfstandigen hun arbeidsongeschiktheidsverzekering de deur uitdoen. “Dat is absoluut onverstandig en wij zullen daar ook voor waarschuwen. Deze optie is alleen interessant voor mensen die al tegen hun pensioenleeftijd aan zitten, of mensen die ongeneeslijk ziek worden.”

Distributie
De producten van BrightNL zijn rechtstreeks te sluiten. “Maar wij gaan ook financieel adviseurs informeren”, zei Zonneveld. Iemand uit het publiek vroeg zich af of de zzp-klant dat eigenlijk alleen wel af kan. “Wie gaat de jaarruimte berekenen?” Dat is via de site van de belastingdienst allemaal wel goed op te zoeken, zeiden andere aanwezigen. BrightNL wil op termijn graag meedoen aan het nationale pensioenregister. “Ook daar zie je weer die scheiding tussen tweede en derde pijler. Wij gaan de gegevens toch aanleveren en dan zien ze maar wat ze ermee doen”, zei Zonneveld.

Of de zzp-er ooit nog terecht kan in de tweede pijler bleef de onbeantwoorde vraag. “Ik hoop het niet”, zei Zonneveld. Van der Lecq hoopt het wel. “Dan kun je ook risico’s gaan delen. Ook al heb je een flexibele inleg en flexibele in- en uitstap, risicodeling is niet onmogelijk.”

Reageer op dit artikel