nieuws

Nederlanders gaan bij voorkeur eerder met pensioen

Pensioen

Nederlanders gaan bij voorkeur eerder met pensioen

Als ze mogen kiezen werken Nederlanders liever meer uren per week dan dat ze later met pensioen gaan. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het vooronderzoek van Namens Nederland.

Met een vergrijzende bevolking en achterblijvende productiviteitsgroei moeten Nederlanders in de toekomst meer gaan werken, willen ze hun welvaartsniveau behouden of verhogen. Nederlanders werken niet heel erg veel, hebben veel vakantiedagen en werken veel parttime, meldt RTLZ. Van de OESO-landen werken de Mexicanen het meest (2.237 uur per jaar), gevolgd door Korea met 2.163 uur. Maar dit zegt niet alles over de productiviteit.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek van Namens Nederland blijkt dat 50% van de respondenten liever meer gaat werken als dat in de toekomst moet. Terwijl 25% er de voorkeur aan geeft om vakantiedagen in te leveren. Daarnaast gaat 25% liever later met pensioen dan meer uren moeten te gaan werken.

Van alle flexibele werkvormen deelt 54% het liefst de eigen werkweek in. Gevolgd door het zelf bepalen hoeveel uur ze per week werken (46%). De mogelijkheid om thuis te werken (41%) en zelf te bepalen wanneer ze met pensioen gaan (39%), zijn minder belangrijk. Verlofmogelijkheden zijn het minst belangrijk (20%).

Namens Nederland
In de periode tot medio september onderzoekt ‘Namens Nederland’ welke keuzes Nederlanders in de toekomst belangrijk vinden op het gebied van de zorg, het onderwijs, de economie, de arbeidsmarkt en de overheid beter te maken. Deelname is nog mogelijk.

Bron: Vooronderzoek van Namens Nederland

Reageer op dit artikel