nieuws

FD: Pensioenfondsen nemen steeds meer liquiderende fondsen over

Pensioen

FD: Pensioenfondsen nemen steeds meer liquiderende fondsen over

De pensioenen van fondsen die zichzelf opheffen, gaan de laatste tijd steeds vaker naar andere pensioenfondsen. Verzekeraars worden minder dominant in de overnamestrijd. Dat schrijft het FD vandaag op basis van DNB-cijfers.

Waar de verzekeraars in 2011 nog 70% van de liquiderende pensioenfondsen binnenhaalden, was dat in de eerste helft van 2014 nog maar de helft.

Lage rente
Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank (DNB). Verzekeraars kunnen door de historisch lage rente minder aantrekkelijke aanbiedingen doen dan een aantal jaren geleden: obligaties brengen immers minder op. Daarbij stuurt een aantal fondsen actief op groei door overnames.

Het Verbond van Verzekeraars herkent het beeld dat pensioenfondsen vaker naar pensioenfondsen gaan, aldus het FD.

365 fondsen
Het aantal pensioenfondsen daalt al jarenlang gestaag. In 2005 waren er nog 800 fondsen, inmiddels zijn dat er zo’n 365.

Volgens DNB zijn er daarvan 50 in liquidatie.

Kosten
Door de noodzaak kosten te verlagen en de hogere eisen aan bestuurders redden vooral kleine pensioenfondsen het niet langer. Op het moment dat ze besluiten te stoppen kunnen ze kiezen of ze de opgebouwde pensioenen onderbrengen bij een verzekeraar of bij een bedrijfstakpensioenfonds. Vaak is vrijwillige aansluiting mogelijk bij zo’n fonds.

Minder interessant
Dat de bedrijfstakpensioenfondsen de laatste tijd aan populariteit winnen, heeft volgens Tim Burggraaf van adviesbureau Mercer in de krant alles te maken met de lage rente. “Daardoor is het erg duur om de pensioenen over te zetten naar een verzekeraar, die een gegarandeerd pensioen moet bieden”, aldus Burggraaf.

Voor verzekeraars wordt het ook minder interessant, stelt hij. “Er zit nog maar een heel kleine marge op. Veel verzekeraars doen het niet meer.”

Expansiedrift
Het fonds dat, volgens het FD, met afstand de meeste liquiderende fondsen heeft overgenomen is Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB).

Sinds 2010 gingen maar liefst zeventien andere pensioenfondsen over naar PGB.

De expansiedrift van PGB is andere spelers op de markt niet ontgaan en heeft al tot de nodige wrevel bij verzekeraars geleid, meldt de krant. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarover ook contact gehad met het ministerie van Sociale Zaken, dat PGB vragen heeft gesteld. Het Pensioenfonds zou zich nu terughoudender opstellen, aldus het FD.

Reageer op dit artikel