nieuws

Meerderheid Nederlanders negatief over pensioen

Pensioen

Meerderheid Nederlanders negatief over pensioen

Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft aangegeven dat haar pensioenvoorziening sinds de financiële crisis verslechterd is. Slechts 3% ziet een verbetering, tegenover 70% die spreekt van een verslechtering. Daarnaast geeft 22% aan dat de pensioenvoorziening gelijk is gebleven, 5% weet niet hoe het ervoor staat.

Dat blijkt uit onderzoek onder werkende Nederlanders tussen de 30 en 65 jaar van marktonderzoeksbureau Ruigrok, in opdracht van Robeco. De cijfers laten volgens de vermogensbeheerder zien dat Nederlanders onzeker zijn over het pensioen en verwachten de opgelopen pensioenachterstand niet meer tijdig in te kunnen lopen. Naast een lager opgebouwd pensioen wordt in de toekomst ook een lagere aow verwacht.

Terechte zorgen
Jacqueline Lommen, directeur Europese Pensioenen bij Robeco, heeft begrip voor de zorgen. “De zorgen van Nederlanders over hun pensioen zijn terecht”, zegt zij. “Werkgevers en pensioenfondsen vangen de klappen niet langer op. Pensioenregelingen zullen in de toekomst steeds minder garanties bieden.”

Lommen raadt consumenten aan om hun pensioensituatie zorgvuldig te bestuderen: “Verdiep je in je pensioensituatie. Bereid je erop voor dat er in de toekomst vaker zelf moet worden gespaard en belegd voor een goed pensioen.”

Dinosaurus
Volgens Lommen ligt de oorsprong van de pensioenproblemen al ver voor de financiële crisis. “De crisis heeft de problemen wel meer zichtbaar gemaakt. Nu worden eindelijk de noodzakelijke maatregelen genomen. Ons pensioensysteem heeft last van de wet van de remmende voorsprong. Vergelijk het met een dinosaurus. Een sterk en slim dier, dat is uitgestorven omdat het zich niet kon aanpassen.”

Voor de oorzaak van de problemen gaat Lommen meerdere decennia terug in de tijd. “Dertig jaar geleden was al duidelijk dat de levensverwachting toenam en mensen dus langer een pensioenuitkering zouden gaan ontvangen. We hebben met zijn allen simpelweg niet genoeg betaald voor het pensioen. Bij de pensioenfondsen is het vet langzaam van de botten verdwenen en zijn tekorten ontstaan.”

Reageer op dit artikel