nieuws

‘Enorme pensioenschade voor medewerker met hoog salaris’

Pensioen

Volgens adviesbureau Hay Group missen medewerkers met een salaris van €100.000 of meer vanaf 1 januari 2015 in het slechtste geval meer dan 70% van hun pensioenopbouw. Aon Hewitt meldt tegelijkertijd dat acht op de tien werkgevers medewerkers in dienst hebben met een salaris boven de ton.

‘Enorme pensioenschade voor medewerker met hoog salaris’

De Hay Group komt met het volgende voorbeeld: vanaf 1 januari 2015 bedraagt de jaarlijkse pensioenschade ongeveer € 24.000 per jaar voor iemand van 45 jaar bij een gemiddelde pensioenregeling en een salaris van € 150.000. Dit betekent dat de pensioenuitkering van deze medewerker daalt met ongeveer 38%. Als deze professional in 2015 zou komen te overlijden, dan daalt zijn nabestaandenpensioen met ruim 25%.

Compensatie
Rogier Kerkhof, Director Pension & Actuarial Services bij Hay Group: “Financiële compensatie voor het verlies aan ouderdomspensioen lijkt onvermijdelijk. De pensioenschade is echter ook voelbaar bij arbeidsongeschiktheid of overlijden. Financiële compensatie is in deze gevallen geen oplossing. Hiervoor is een alternatieve risicoverzekering met een vergelijkbare dekking noodzakelijk. Veel werkgevers in Nederland overzien de consequenties van de nieuwe wetgeving niet, laat staat dat ze zich realiseren wat dit betekent voor hun beloningsbeleid voor deze groep professionals.”

Pensioenregels
Op dezelfde dag komt Aon Hewitt met onderzoek waaruit blijkt dat de Nederlandse werkgever nog niet afdoende op de hoogte is van de consequenties van de fiscale wijzigingen rondom de pensioenopbouw. Acht op de tien werkgevers weten wel dat ze hun pensioenregeling moeten aanpassen, maar de helft weet nog steeds niet exact wat zij moeten wijzigen. Een op de zeven organisaties weet bovendien niet of zijn huidige pensioenregeling voldoet aan de nieuwe regels.

Sparen
Uit het onderzoek van Aon Hewitt blijkt ook dat acht op de tien werkgevers medewerkers in dienst hebben met een salaris boven de 100.000 euro. Een van de mogelijkheden voor deze medewerkers is ‘netto pensioensparen’. Uit het onderzoek blijkt echter dat 60% van de werkgevers voorkeur heeft voor alternatieven. Een op de drie heeft bijvoorbeeld voorkeur voor een compensatie aan zijn medewerkers boven op het salaris.

Reageer op dit artikel